Kvůli krizi ve Venezuele dochází na Kubě zásoby ropy. Před kubánskými čerpacími stanicemi se tvoří fronty, veřejná doprava je omezená.

Kuba stojí na prahu ekonomické krize. Zemi docházejí zásoby pohonných hmot. Kubánský prezident Miguel Díaz-Canel varoval před výpadky elektrického proudu a vyzval obyvatele, aby omezili cesty hromadnou dopravou. Důvodem jsou problémy ve Venezuele, která je pro Kubu klíčovým partnerem, protože ostrovní zemi navzdory zoufalé situaci vlastní ekonomiky stále poskytuje surovou ropu. A vliv mají i sankce USA. 

Informoval o tom web ČT24.

„Hlavně se ničeho nebojte. Zboží a jiných produktů je dostatek. Znepokojuje nás konkrétně množství paliva pro příští dny,“ uvedl prezident.

Před kubánskými čerpacími stanicemi se tvoří fronty, omezená je i hromadná doprava.

Od května letošního roku navíc Kuba spustila přídělový systém. Kuřata, mýdlo, rýži, fazole, vejce, salámy a podobně si nově Kubánci mohou zakoupit jen v omezeném množství na potravinové lístky.

Nyní by to mohlo podle úřadů dopadnout i na benzin. Kubánce varovaly, aby se přichystali na výpadky proudu, které v zemi hrozí.

Podle ekonomů za ekonomickou krizi na Kubě může stejnou nebo větší měrou jako americké sankce i pokles pomoci dovážené ze spřátelené Venezuely.

Ta je pro Kubu klíčovým partnerem, protože ostrovní zemi navzdory zoufalé situaci vlastní ekonomiky stále poskytuje surovou ropu. Dodávky této suroviny, kterou Kuba využívá v energetice a pro získávání tvrdé měny na otevřených trzích, však letos klesly o dvě třetiny.

Kuba dováží zhruba dvě třetiny potravin za asi dvě miliardy USD ročně (46 miliard Kč). Krátké výpadky v dostupnosti jednotlivých položek jsou běžné již roky.

V posledních měsících ale chybí stále větší množství výrobků a na nedostatkové zboží, jako jsou kuřata nebo mouka, se do několika minut utvoří fronty.

(pel)