Přemnožení hraboši dál ničí úrodu v Česku. Zemědělci se navíc bojí toho, že hlodavci sežerou i nově zaseté ozimy. Podle Zemědělského svazu ČR problém přestal politiky zajímat a situace se nijak nevyřešila. Mluvčí svazu Vladimír Pícha uvedl, že úředníci i politici „hodili zemědělce přes palubu”.

Svaz už v létě odhadl možné škody způsobené hlodavci až na 1 miliardu korun. Zemědělci proto usilovali o možnost aplikovat plošně jed proti hlodavcům Stutox II.

To mu v létě umožnil Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ), po vlně kritiky kvůli možnému úhynu volně žijících živočichů ministerstvo zemědělství ale povolení pozastavilo.

Na Moravě se posléze našly desítky uhynulých zajíců a bažantů, u kterých testy prokázaly zbytky jedu. Následně se našli také mrtví čápi.

Situace s přemnoženými hraboši se ale podle mluvčího zemědělského svazu Vladimíra Píchy nevyřešila.

„Hraboš si pochutnal na plodinách dozrávajících v létě, přesunul se do kukuřic, brambor a řep a obsadil polnosti, na které zemědělci vysévají ozimé plodiny. V současné době zemědělci začali, případně se teprve chystají sít ozimé obiloviny,” uvedl Pícha.

Podle něj úředníci i politici „hodili zemědělce přes palubu”.

„V některých oblastech je až 50procentní poškození čerstvě vzešlých porostů i přes kvalitní přípravu půdy před setím a likvidaci většiny škůdců doporučovanou mechanickou cestou, si hraboš opět našel cestu zpět a z okolních neudržovaných ploch se opět rozšířil,” dodal.

Ministerstvo zemědělství vydalo v létě povolení k plošnému hubení polních škůdců jedem Stutox. Rozhodnutí vyvolalo řadu kritických reakcí s tím, že jed je sám osobě nebezpečný pro řadu dalších živočichů, ale také může ohrozit celý ekosystém.

Po pozření takto otrávených hrabošů prý může docházet i k sekundárním otravám, a to zejména u dravců, sov, ale také čápů, volavek a řady dalších, kteří jsou přirozenými predátory hlodavců.

Proti plošné aplikaci jedu se v létě postavili biologové, ale také ministerstvo životního prostředí. Podle České inspekce životního prostředí aplikace jedu ohrožuje některé druhy ptáků a savců, a je tak v rozporu se zákonem na ochranu přírody a krajiny.

(pel)