Španělsko navrhuje vybudovat zdi okolo enkláv Ceuta a Mellila. Chce tak zabránit přílivu běženců. (Ilustrační foto)

Španělská krajně pravicová strana Vox chce zabránit lavině migrantů valící se na Evropu. Navrhuje proto vybudovat zdi kolem enkláv Melilla a Ceuta, které se nacházejí na severoafrickém pobřeží Středozemního moře a jsou obklopené marockým územím. Zdi by měly omezit příliv běženců. 

Informovaly o tom Novinky.cz.

„Zdi jsou potřebné, aby zastavily lavinu migrantů, kteří masově pronikají přes hraniční ploty, aby se nelegálně dostali do Melilly a Ceuty,“ řekl Javier Ortega Smith, generální tajemník strany.

Španělé přitom neočekávají, že zdi by si mělo zaplatit Maroko. Opačný postoj zastával americký prezident Donald Trump v případě jižní hranice USA, kde by náklady na tamější zeď mělo podle něho uhradit Mexiko.

Do konce letošního srpna vstoupilo bez povolení do Ceuty a Mellilly 3624 migrantů, o 951 méně než loni ve stejném období.

Španělsko se stalo hlavní vstupní branou afrických migrantů do Evropy loni, kdy se s počtem 65 tisíc běženců dostalo před Itálii (23 370) i Řecko (50 500). V letech 2017 a 2016 držela prvenství v této statistice Itálie (119 370 a 181 440).

(pel)