Německo chce dát 40 miliard eur (1 bilion korun) na boj proti změnám klimatu.

Německo chce být zelenější. Na boj proti klimatickým změnám chce dát tamní vláda do roku 2023 celkem 40 miliard eur (1 bilion korun). Spolková země chce investicemi do elektromobilů, alternativních pohonů nebo rozvojem železniční dopravy splnit klimatické závazky do roku 2030. 

Počítají s tím předběžné plány koalice CDU/CSU a SPD kancléřky Angely Merkelové. Definitivní podobu schválí vláda v pátek.

Balíček opatření počítá mimo jiné s vyšší podporou (až 4000 eur) při nákupu nových elektrických aut, modernizací a rozšířením železniční infrastruktury nebo podporou pro majitele nemovitostí, kteří se je rozhodnou zateplit nebo v nich vymění staré topení.

Lidem, kteří to neudělají, to vláda přikáže jako povinnost. V tu chvíli ale ztratí nárok na finanční podporu.

K většímu rozšíření aut na elektrický pohon má přispět i požadavek sociálních demokratů na výstavbu milionu dobíjecích stanic na silnicích a veřejných parkovištích.

Vládní koalice se zatím nedohodla na tom, jak zpoplatnit produkci CO2. SPD chtěla na CO2 uvalit daň, což ale konzervativní unie CDU/CSU odmítala. Výsledkem by mohl být kompromisní model emisních povolenek, u nichž by ale dopředu byla stanovena minimální cena.

Koaliční plány kritizuje opozice. Podle Zelených nejdou dost daleko a jsou jen souhrnem nevelkých reforem, kterým chybí celkový koncept.

Svobodní demokraté (FDP) považují návrhy za neefektivní a jsou přesvědčeni, že světovému klimatu toho moc nepřinesou, ale bydlení a dopravu v Německu výrazně zdraží. Alternativa pro Německo (AfD) pak hovoří rovnou o iracionální klimatické hysterii.

(pel)