Důchodci v Česku si od ledna 2020 v průměru polepší o 900 korun měsíčně. Prezident Miloš Zeman podepsal zákon o růstu penzí.

Důchody v Česku vzrostou od ledna 2020 průměrně o 900 korun měsíčně. Prezident Miloš Zeman podepsal příslušný zákon o důchodovém pojištění. Zvýšení důchodů nad zákonnou valorizaci schválili poslanci v minulém týdnu.

Novela předpokládá jednorázový doplatek k penzím nad jejich zákonnou valorizaci. Zákonná valorizace by mohla podle aktuálních odhadů představovat asi 750 korun a doplatek zhruba 150 korun.

Průměrná měsíční penze by mohla příští rok činit 14 373 korun.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) už dříve uvedla, že zvýšení bude stát rozpočet asi 5,4 miliardy korun, přičemž výdaje na celkovou valorizaci budou představovat příští rok 31,1 miliardy korun.

Senátoři chtěli přidat další tisícikorunu měsíčně lidem, kteří jsou v penzi aspoň 25 let. Podle autorů návrhu by to pomohlo asi 140 tisícům seniorek, které vychovávaly děti v době socialismu a odcházely dříve do důchodu.

Důchody se zvyšují pravidelně vždy od ledna. Letos vzrostly v průměru rovněž o 900 korun. Zákonná valorizace činila asi 600 korun. Dalších 300 korun prosadila vláda Andreje Babiše (ANO) spolu s loňskou změnou ve složení penze, která mírně oslabila zásluhovost.

 (pel)