Britská cestovní kancelář Thomas Cook zkrachovala, i když žádala u vlády o státní půjčku ve výši 150 milionů liber (4,4 miliardy Kč). Důvodem úpadku jedné z největších cestovek světa je spojení s prodělečnou konkurencí a také internet, který učinil revoluci v objednávání zahraničních pobytů. Společnost patřila mezi nejstarší cestovní kanceláře na světě a jejích služeb využívalo asi 19 milionů klientů ročně.

„Thomas Cook přestala fungovat, takže jsou zrušeny všechny lety této společnosti,“ oznámil britský úřad pro civilní letectví (CAA).

Úřad také zahájil operaci, během níž dopraví co nejdříve domů na 150 tisíc britských turistů, kteří jsou nyní s cestovní kanceláří Thomas Cook na dovolené. Kvůli krachu firmy byla zřízena také zvláštní webová stránka, která poskytuje podrobné informace.

Firma Thomas Cook požádala o pomoc i vládu v Londýně a během posledních dnů vedla horečná jednání s věřiteli i britskou vládou o finanční pomoci.

Společnost Thomas Cook si už minulý měsíc dohodla finanční injekci 900 milionů liber (přes 26 miliard korun). Věřitelské banky ale poté požádaly, aby si firma zajistila dalších 200 milionů liber jako rezervu pro zimní měsíce. Johnson uvedl, že společnost od vlády požadovala finanční pomoc kolem 150 milionů liber (4,4 miliardy korun).

Premiér Boris Johnson označil za správné, že se vláda rozhodla firmu nezachraňovat. Vládní záchrana společnosti Thomas Cook by podle něj mohla vést k tomu, že v budoucnosti by i další podniky očekávaly podobné zacházení.

Letos v květnu skupina informovala, že má ztrátu 1,5 miliardy liber, z toho asi miliardu liber odepsala kvůli fúzi s konkurenční MyTravel z roku 2007. Spojením s firmou známou značkami Airtours a Going Places měl vzniknout evropský gigant, který by každoročně ušetřil na výdajích 75 milionů liber.

Skutečnost byla ovšem taková, že se Thomas Cook spojil s firmou, která za předchozích šest let vykázala zisk pouze jednou, a dostal se tak do obrovských dluhů.

Podle agentury Reuters je nyní na dovolené v zahraničí s touto firmou asi 600 tisíc lidí a bude tak proto nutná velká společná operace vlád i pojišťoven.

Problém CK Thomas Cook se může podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří  (ACK) Jana Papeže dotknout Čechů, kteří si koupili zájezd v Německu nebo Británii. České zákony se na ně nevztahují. Budou se muset řídit předpisy země, kde si zájezd koupili.

(pel)