Skupina CZECHOSLOVAK GROUP vydá druhou emisi dluhopisů. (Ilustrační foto)

Holding CZECHOSLOVAK GROUP (CSG) udělil mandát konsorciu bank – Česká spořitelna a UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia k nabídce pro výměnu dluhopisů skupiny ve vydaném objemu 2,1 miliardy korun se splatností 16. prosince 2021.

Skupina rovněž udělila mandát konsorciu bank – Česká spořitelna, Komerční banka, UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia k umístění nové emise pětiletých seniorních dluhopisů v objemu 1,5 miliardy korun s možným navýšením na 2 miliardy korun.

CZECHOSLOVAK GROUP též získala souhlas regulatorních orgánů s veřejnou nabídkou v České republice a požádá o přijetí dluhopisů k obchodování na Burze cenných papírů v Praze.

„Dluhopisy jsou pro nás nejen důležitým nástrojem financování, ale také důležitou zpětnou vazbou, jak finanční trh vnímá podnikání naší skupiny. Jako emitent dluhopisů musíme plnit požadavky naprosté finanční transparentnosti a průběžného zveřejňovat důležité informace o vývoji našeho byznysu,“ zdůraznil Andrej Čírtek, tiskový mluvčí CSG.

Výnos emise dluhopisů je určen pro rozvoj civilní části podnikání skupiny a nebude použit pro aktivity v obranném průmyslu. Podnikání holdingu CSG je vysoce diverzifikované. Kromě divize Land Systems, kde se soustředí obranná výroba a obchod v oblasti pozemních vozidel či munice, se rychle rozvíjí divize Aerospace, kam patří výroba radarů, servis civilních letadel či letecký výcvik.

Dalším rostoucím pilířem CSG je železniční průmysl, kam patří významný evropský výrobce brzdových systémů pro kolejová vozidla DAKO-CZ. Ten se od srpna letošního roku díky pronájmu vagonky Heavy Machinery Services v Lounech úspěšně stal producentem i opravářem železničních vagonů.

Hospodářské výsledky skupiny CSG za rok 2018

Holding CSG dosáhl za rok 2018 tržeb v hodnotě 11,5 miliardy Kč a EBITDA ve výši 1,9 miliardy Kč. Oba ukazatele tak meziročně vzrostly téměř o polovinu.

„Významný podíl na růstu hospodářských výsledků měly klíčové společnosti, které poskytují služby v oblasti letectví a leteckého výcviku, výroby speciálních pozemních vozidel, výroby radarů a produkce brzdových systémů pro kolejová vozidla,“ uvedl k hospodaření majitel skupiny CSG Michal Strnad.

Mezi klíčové firmy, které ve skupině dosáhly významného růstu hospodářských výsledků, patří ELDIS Pardubice, EXCALIBUR ARMY, TATRA DEFENCE VEHICLE, DAKO-CZ, Česká letecká servisní, ale i slovenská část holdingu patřící do skupiny MSM GROUP.


Ukazatel MJ 2015 2016 2017 2018
Tržby mil. Kč 4 725 5 736 7 721 11 456
EBITDA mil. Kč 1 248 1 275 1 306 1 867

CZECHOSLOVAK GROUP je holding navazující na tradici československého průmyslu, který podporuje a dále rozvíjí aktivity tradičních českých a slovenských společností v oblasti civilní i obranné průmyslové produkce.

Jeho portfolio zahrnuje výrobu a prodej strojírenských produktů pro automobilový, železniční, letecký či hodinářský průmysl, dále výrobu speciálních vozidel, terénních nákladních automobilů, zbraní a zbraňových systémů či munice.

Skupina klade silný důraz na kvalitu svých produktů a služeb a na exportní aktivity. S produkty společností holdingu se lze setkat na všech kontinentech a počet jeho zákazníků se nestále rozrůstá. (sfr)