Itálie po vyhození Mattea Salviniho z vlády přijímá běžence jako na běžícím pásu. Nyní povolila vylodění 176 migrantů, které u libyjských břehů zachránily neziskovky.

Jen co Itálie vyhodila šéfa italské Ligy a bojovníka proti migrantům Mattea Salviniho z vlády, začala země přijímat uprchlíky jako na běžícím pásu. Migranti jsou přijati téměř ihned, co jsou  zachráněni neziskovkami z moře. Nyní italské úřady povolily vylodění 176 běženců, které u libyjských břehů zachránila loď Ocean Viking neziskových organizací Lékaři bez hranic a SOS Mediterranée. 

Ocean Viking plující pod norskou vlajkou zachránila pasažéry ze dvou gumových člunů. Ti dostali do potíží během plavby směrem k evropským břehům.

Provozovatelé lodi dostali povolení zakotvit v Itálii velmi rychle. Podobně tomu bylo koncem září, kdy směla Ocean Viking se 182 africkými migranty vplout do přístavu na Sicílii.

Shovívavý postoj k záchranným lodím neziskových organizací Itálie zaujala poté, co Italové vyhodili šéfa italské Ligy Mattea Salviniho z vlády. Italské formace Hnutí pěti hvězd (M5S) a Demokratická strana (PD) se dohodly na utvoření koaliční vlády, aby zabránily předčasným volbám v Itálii.

Salviniho hnutí tak ve vládě vystřídala právě levicová Demokratická strana.

Předchozí kabinet prosazoval tvrdou protiimigrační politiku. Salvini zavřel přístavy humanitárním lodím a nejednou blokoval i lodě italského vojenského námořnictva s běženci na palubě.

Lodě neziskových organizací, které zachraňují migranty na moři, se snažil Salvini vytlačit vysokými pokutami i hrozbou vězení.

Několik států Evropské unie se nyní pokouší prosadit nový systém dobrovolného přerozdělování zachráněných migrantů. Ten by měl odlehčit právě jihoevropským státům, kam migranti nejčastěji směřují.

(pel)