Do Evropy se nejspíš dostanou teroristé z Islámského státu (IS). Belgie chce přivézt domů z táborů na severu Sýrie své zajatce, kteří se přidali k teroristickým organizacím a islamistům. A k podobnému kroku se chystá třeba i Francie nebo Německo. 

Mezi zajatci je podle odhadů 2000 až 3000 cizinců. Belgické úřady už informovaly rodiny belgických zajatců, že se Brusel pokusí využít pětidenního příměří a belgické občany z táborů repatriovat.

Turecko zahájilo 9. října invazi na severu Sýrie. Po dohodě s USA ji 18. října na 120 hodin pozastavilo pod podmínkou, že se kurdští bojovníci stáhnou z dohodnutého prostoru u hranice.

Tábory se zajatými členy IS a jejich příbuznými střeží právě Kurdové.

A k Belgii se přidají zřejmě další evropské státy. O podobném kroku přemýšlí také Francie a Německo.

Británie, která dosud nechtěla řešit osud asi 30 britských zajatců, se podle britských médií možná vzhledem k postupu ostatních zemí zachová podobně jako oni.

K tomu, aby si státy převzaly své občany ze syrských věznic, opakovaně vyzývaly USA a také Kurdové. Minulý víkend z jednoho z táborů uprchlo 800 zajatců, mezi nimiž byli i členové IS a jejich rodiny.

Kurdové se stahují jižně od zóny určené Tureckem a souhlasili s tím, aby jejich místo zaujala syrská armáda, již podporuje Rusko. Proti tomu nemá nic ani Ankara. Kdo převezme zajatecké tábory, zatím není jasné.

(pel)