Od začátku roku 2021 budou muset zemědělci v ČR pěstovat jednu plodinu pouze na plochách menších než 30 hektarů. Skončí tak i obří lány "žlutého moru" řepky olejky...

Zemědělci nebudou od roku 2021 smět osít větší lán než 30 hektarů jednou plodinou. Vyplývá to z vládního nařízení, které chystá ministerstvo zemědělství. Pokud ho zemědělci nedodrží, stát jim zkrátí dotace. Odzvonilo tak nejspíš i nekonečným polím „žlutého moru“ řepky, za kterou horuje český premiér a největší beneficient této dotované plodiny v zemi Andrej Babiš (ANO). 

„Záměrem je zlepšovat stav zemědělské půdy, a tím i životního prostředí. Když zemědělci přestanou pěstovat monokultury na rozsáhlých, ničím nepřerušovaných polích, zlepšíme i schopnost krajiny zadržovat vodu. To je v těchto suchých letech, a s výhledem nepříznivého klimatu i do budoucna, velmi důležité,“ uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD).

V případě, že by pozemky byly větší, bude nutné je oddělit ochranným pásem, který bude široký aspoň 22 metrů a bude na něm tráva nebo pícniny. Další možností je střídat na pozemku více plodin, každou na ploše menší 30 hektarů.

Opatření se dotkne podle úřadu zhruba 3000 zemědělců, kteří hospodaří na zhruba milionu hektarů půdy.

Úpravu pravidel ministerstvo zakomponovalo do nařízení vlády stanovujícího požadavky na správné hospodaření.

Ty musí zemědělci povinně dodržovat, aby měli nárok na některé hlavní dotace (například přímé platby na plochu nebo podpory z Programu rozvoje venkova).

Resort chce změnu prosadit ve vládním nařízení, které by mohl kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) schválit do konce letošního roku.

Babiš si protlačil zachování pěstování řepky a její míchání do nafty

Babiš obhajoval pěstování řepky. Vyzval zemědělce, aby za „žlutý mor“ bojovali

(pel)