Migranti v táboře na Maltě demolovali zařízení, útočili na policisty a založili požár podpalovali auta.

Migranti přišli na novou taktiku, jak se co nejrychleji dostat na pevninu. Nejdřív podpálí tábor a vyvolají nepokoje, aby si vynutili převoz do Evropy. Naposledy tohoto „triku“ využili uprchlíci na Maltě v detenčním středisku v bývalých kasárnách Hal Far. Běženci demolovali zařízení, útočili na policisty a podpalovali auta. Připomíná to scénář ze 2 řeckých táborů, který uprchlíci zapálili nedávno. Chtěli si tak vynutit převoz na pevninu, což se jim nakonec i povedlo.  

Migranti nad maltským táborem převzali kontrolu, napsaly Novinky.cz. Zapalovali auta, několik vozidel poškodili.

Ráno údajně běženci obcházeli doutnající trosky vozů a poničená místa zařízení, usmívali se a vše fotografovali na mobily,  popsal situaci server deníku timesofmalta.

Maltská střediska pro přijímání migrantů jsou přeplněná poté, co v posledních týdnech dorazilo na ostrov několik stovek běženců. Mnohé ostrov přijal po dohodě s ostatními zeměmi o jejich přerozdělení.

Na Maltu podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) dorazilo letos do půlky června z Libye přes moře 1150 migrantů.

Připomíná to scénář ze 2 řeckých táborů, který uprchlíci zapálili nedávno. Chtěli si tak vynutit převoz na pevninu, což se jim nakonec i povedlo.

Řecká vláda poté začala přemisťovat běžence z ostrovů do uprchlických zařízení na pevnině. Do konce října jich slíbila přemístit nejméně 3000. Na ostrovy ale stále připlouvají další migranti z Turecka.

(pel)