Rozpočty Itálie a Francie pro rok 2020 porušují pravidla EU.

Rozpočty Itálie a Francie pro rok 2020 by mohly být v rozporu s fiskálními pravidly Evropské unie. Komise poslala oběma zemím poslední varování. Pokud Řím a Francie situaci nevysvětlí nebo nezmění rozpočtový plán, potrestá je Brusel sankcemi. 

Z dopisu zaslaného italskému ministrovi financí Robertu Gualtierimu vyplývá, že návrh italského rozpočtu na příští rok nesplňuje doporučení Evropské unie ohledně snižování výdajů.

Současný návrh italského rozpočtu předpokládá, že schodek se příští rok zvýší na 2,2 procenta hrubého domácího produktu z 2,04 procenta plánovaných letos. Vláda chce pomocí vyššího schodku podpořit růst domácí ekonomiky.

K rozpočtovému sporu mezi Římem a Bruselem došlo už v loňském roce. Itálie nakonec přistoupila k úpravě rozpočtu, aby se vyhnula sankcím.

Podobný varovný dopis od Evropské komise obdržel i francouzský ministr financí Bruno Le Maire.

Podle současného rozpočtového návrhu by Paříž porušila pravidla Evropské unie ohledně veřejného zadlužení.

Komise také zaslala varování Španělsku, Portugalsku a Belgii, tedy zemím, jejichž vlády v důsledku nedávných voleb nedokázaly do stanoveného termínu předložit úplné rozpočtové plány. Podle EK i v případě těchto zemí může hrozit porušení fiskálních pravidel Evropské unie.

(pel)