Liberty Ostrava dál pokračuje v omezování provozu. (Foto: Liberty Ostrava)

Hutní společnost Liberty Ostrava dál omezuje provoz. K omezení výroby podnik musel přistoupit v červenci. Na vině jsou především vysoké ceny suroviny a dovoz oceli ze zemí mimo EU. Ten považuje Liberty Ostrava za neférový. Podnik se nechystá propouštět, ale část zaměstnanců zůstalo doma se sníženou mzdou. 

„Ceny oceli napříč evropskými trhy jsou velmi nestabilní a vše ještě zhoršuje politická nejistota, vysoké ceny surovin a značné množství neférových dovozů oceli ze zemí mimo EU za ceny, které nejsou ovlivněny uhlíkovou daní ani jinými ekologickými poplatky. To tlačí ceny oceli pod náklady evropských výrobců,“ uvedl generální ředitel huti Ašók Patil.

Výrobu huť dočasně snížila o 20 procent. Neodstavila zařízení, ale zpomalila tempo. Při snížení výroby také bude intenzivně opravovat válcovací trati.

Kvůli snížení výroby už zaměstnanci vyčerpali většinu dovolené. Zůstanou tak doma se sníženou mzdou.

Odbory považují situaci za alarmující. Nedávají ji ale za vinu vedení firmy, vnímají to jako evropský problém.

„My vidíme signály, že se to děje všude kolem dokola. Děje se to v Polsku v Krakově, děje se to v Košicích, kde už jedou jenom čtyři dny v týdnu. To není věc, která by byla vina naší firmy, ale vnímáme to jako celoevropský problém,“ řekl Předseda základní organizace OS KOVO Liberty Česká republika Petr Slanina.

Odboráři chtějí apelovat na české i evropské politiky, aby situaci řešili.

„Tady se snažíme udělat „zelenou“ ocel, což je absolutně v pořádku, ale tu „zelenou“ ocel, kterou tady vyrábíme, tak si ničíme dovozem, který není limitovaný vůbec ničím,“ upozornil Slanina.

Že firmy mimo EU nemusí plnit tak vysoké požadavky na ochranu životního prostředí, a je proto nutné evropský trh více chránit, upozorňují oceláři dlouhodobě. Odboráři kvůli tomu už před dvěma lety demonstrovali v Bruselu.

Liberty Ostrava vyrábí ocel pro stavebnictví a strojírenství. Vyváží do více než 40 zemí. V roce 2018 vyrobil podnik ještě jako ArcelorMittal 2,2 milionu tun oceli a dosáhl čistého zisku 4,1 miliardy korun, o 946 milionů korun vyššího než o rok dřív.

Liberty Ostrava má s dceřinými společnostmi 6300 zaměstnanců. Do skupiny Liberty Steel z globálního koncernu GFG Alliance patří firma od července.

(pel)