Novou občanskou výzvu spolku Milion chvilek podepsalo už přes 111 tisíc lidí. Vymezené body mají platit nejen po dobu vládnutí premiéra Andreje Babiše (ANO)  a prezidenta Miloše Zemana, ale i v budoucnu. Babiš na to reagoval, že se nediví, že výzvu podepsalo tolik lidí a že i on by připojil podpis pod body, které výzva zahrnuje. 

„Přečetl jsem si to, co Milion chvilek chce, a vůbec se nedivím, že to tolik lidí podepsalo. Mohli by to podepsat všichni. I já bych tyto obecné principy rád podepsal,“ uvedl Babiš pro server Novinky.cz.

Výzva byla vyhlášena na závěr demonstrace na Letné, které se zúčastnilo podle různých odhadů 250 tisíc až 300 tisíc lidí. Podle spolku má být pozitivně orientovaná a nezávislá na konkrétních politicích.

Signatáři se připojují ke třem bodům. Chtějí politiky, kteří respektují demokratická pravidla a instituce či nejsou ve střetu zájmů. Chtějí být občany, kteří se zajímají o stav společnosti, a chtějí žít v zemi, v níž se daří svobodě a spravedlnosti.

Body, které výzva obsahuje, jsou podle Babiše totožné jako smlouva s voliči, kterou zveřejnil před sněmovními volbami v roce 2017.

„Respektuji demokratická pravidla a instituce, nelžu, nekradu a nejsem díky zákonu lex Babiš, kterému jsem vyhověl, ve střetu zájmů,“ myslí si premiér.

Milion chvilek letos organizoval sérii demonstrací za nezávislost justice. Protesty se ale postupně zaměřily i proti Babišovi a prezidentu Miloši Zemanovi.

Dosavadní protesty spolku vyvrcholily demonstrací 16. listopadu, na kterou podle organizátorů dorazilo 250 tisíc až 300 tisíc lidí.

Kromě nově zveřejněné výzvy lidé už od února podepisují petici za odstoupení Babiše. Dosud ji podepsalo přes 433 tisíc lidí.