Spojené státy chtějí Francii potrestat 100procentními cly na některé francouzské zboží.

Na obzoru je obchodní válka se Spojenými státy. USA chtějí potrestat Francii 100procentními cly na francouzské zboží o objemu 2,4 miliardy dolarů (55,3 miliardy Kč) včetně šumivého vína, kabelek, sýrů a dalších výrobků. Je to odveta za francouzskou digitální daň, která by podle Washingtonu mohla poškodit americké technologické firmy. A digitální daň uvalí na americké firmy také Babišova vláda. 

Zvýšení amerických cel na francouzské zboží musí ještě schválit vláda.

Americký obchodní zmocněnec Robert Lighthizer v prohlášení uvedl, že podle závěrů pětiměsíčního vyšetřování jeho úřadu „není francouzská daň v souladu s převažujícími principy mezinárodní daňové politiky“ a představuje neúměrnou zátěž pro dotčené americké společnosti.

Mezi ně patří především internetoví giganti Google, Facebook, Apple a Amazon.

Francie uvalí na velké mezinárodní internetové firmy 3procentní daň.

Americká vláda podle Lighthizera nyní zkoumá, zda podobné vyšetřování zahájí také vůči Itálii, Rakousku a Turecku. Ty v blízké době plánují také začít vybírat digitální daň. Stejně jako Česká republika.

O Česku se Lighthizerovo prohlášení však nezmiňuje. Babišova vláda schválila zavedení sedmiprocentní digitální daně pro velké internetové firmy letos v listopadu.

Do státního rozpočtu by daň podle odhadů ministerstva financí mohla přinést pět miliard korun ročně. Zákon by mohl začít platit v příštím roce, pokud projde parlamentem a podepíše jej prezident.

Daň by se měla dotknout internetových firem s globálním obratem nad 750 milionů eur (19,1 miliardy Kč), které na našem území dosáhnou za kalendářní rok obratu minimálně 50 milionů korun za uskutečněné zdanitelné služby.

Washington považuje digitální daň za diskriminaci vůči firmám se sídlem ve Spojených státech.

Internetoví giganti nalijí do Česka miliardy. Vláda schválila 7% digitální daň

(pel)