Soud EU zamítl žalobu Česka proti omezení držení zbraní.

Zákaz některých zbraní v České republice platí. Soud Evropské unie (EU) zamítl českou žalobu proti směrnici omezující držení některých zbraní. Česku vadilo, že norma je diskriminační a zbytečně omezuje držitele legálních zbraní. Unijní soud však konstatoval, že české námitky jsou neopodstatněné.

Zamítnutí žaloby doporučila už letos na jaře generální advokátka Eleanor Sharpstonová.

„Soud by měl zamítnout žalobu ČR v plném rozsahu,“ uvedla tehdy.

Zdůvodnila to mimo jiné tím, že nová směrnice neporušuje vlastnické právo, protože toto právo může být ve veřejném zájmu a za podmínek stanovených zákonem omezeno. V unijním právu podle ní navíc neexistuje žádné základní právo držet zbraň.

Česká republika se v žalobě ze srpna 2017 domáhala zrušení směrnice zakazující některé poloautomatické zbraně či zásobníky. V odporu proti nové právní úpravě ji podpořilo Polsko a Maďarsko.

Normu zakazující některé poloautomatické zbraně či zásobníky navrhla Evropská komise v reakci na teroristické útoky v Evropě. Země EU i europarlament ji schválily předloni hlasy většiny členských zemí i poslanců.

Česko mělo směrnici EU zpřísňující kontrolu nad palnými zbraněmi zavést do svého právního řádu do září 2018, což ale podobně jako řada dalších členských států unie nestihlo.

V Česku by se změny dotkly téměř všech asi 300 000 držitelů zbrojních průkazů a také držitelů znehodnocených zbraní nebo zásobníků, které zatím nepodléhají evidenci. (pel)