Život ve Francii ochromila generální stávka. Zastavila letadla, metro, vlaky i hromadnou dopravu.

Život ve Francii ochromila generální stávka. V zemi zkolabovala doprava – kvůli chystané reformě důchodového systému práci přerušili zaměstnanci železnic, řidiči kamionů, pařížského dopravního podniku nebo letecké společnosti Air France. Zácpy se tvoří hlavně v okolí Paříže. Celkem je ohlášeno 245 protestů. 

„Pro mnoho lidí je velmi těžké dostat se do francouzské metropole. Řada lidí se totiž rozhodla jet autem, protože se musí dostat do práce, když nejezdí metro ani příměstské vlaky. To je vůbec největší problém. Jezdí jeden, dva vlaky za hodinu. Vzrostl také nákup kol,“ okomentoval situaci zpravodaj ČT ve Francii Jan Šmíd.

Francouzský list Le Figaro situaci popisuje jako „černý den v dopravě“. Stávka způsobila zácpy v okolí metropole Paříže.

Zavřené zůstaly některé linky pařížského metra, nevyjede ani zhruba 90 procent rychlovlaků TGV.

V letecké dopravě se počítá se zrušením 20 až 30 procent letů. Zrušen byl také jeden letecký spoj mezi Prahou a Paříží. Celkem se stávka dotkne třetiny vnitrostátních a 15 procent krátkých mezinárodních spojů.

Stávka v hromadné dopravě se týká i dalších měst po celé Francii včetně Marseille, kde nejezdí metro ani příměstské vlaky, Lyonu, Toulouse, Štrasburku, Bordeaux či Nice.

A nepracují ani zaměstnanci některých francouzských nemocnic, justice či hasiči. Učitelů se podle stanice BFMTV zapojilo do stávky více než padesát procent, v Paříži dokonce 78 procent.

Kvůli stávce zůstala uzavřena i Eiffelova věž.

V celé Francii jsou nahlášeny více než dvě stovky demonstrací. Jen v ulicích hlavního města dohlíží na veřejný pořádek 6000 policistů.

Hlavním důvodem stávky je reforma důchodového systému, kterou chce uskutečnit prezident Emmanuel Macron. Ta pro řadu profesí počítá s množstvím výjimek a privilegií.

Například odborům pařížského dopravního podniku RATP vadí, že pracovníci městské hromadné dopravy ve francouzské metropoli by po reformě penzí přišli o různé výhody, například o předčasný odchod do důchodu.

Také železničáři chtějí protestovat kvůli ztrátám některých výhod a ukončení speciálního režimu pracovníků na železnici.

(pel)