Ministerstvo obrany nakoupí 3D radiolokátory MADR z Izraele za 3,5 miliardy korun.

Ministerstvo obrany po několika letech nakoupí 3D radiolokátory MADR z Izraele za 3,5 miliardy korun. Ministr obrany Lubomír Metnar (ANO) podepsal s Izraelem smlouvu o nákupu 8 nových radarů. Bezpečnostní výbor NATO přitom už dříve Česku nákup zakázal s odůvodněním, že do aliančního systému nemůže být zapojen systém, který nepochází z členské země aliance.

„Nákup radiolokátorů MADR je jedním z našich klíčových modernizačních projektů. Čeští vojáci tuto techniku nutně potřebují. Ukončíme naši závislost na zastaralých ruských strojích a zároveň získáme špičkový a v boji prověřený systém od našeho důležitého strategického partnera,“ uvedl Metnar.

Podle mezivládní dohody bude do zakázky přinejmenším z 30 procent zapojen český průmysl.

Nová technika nahradí ruské radary, které už několikrát překročily svou životnost. Izraelské radiolokátory zajistí armádě přehled o vzdušné situaci ve výškách od 100 do 3000 metrů.

České armádě je dodá přes izraelskou vládu izraelský státní podnik Elta Systems. Na české straně se budou na realizaci zakázky podílet především Vojenský technický ústav a firma Retia.

Pořízení radarů provázely dlouhodobé komplikace. Jejich nákup má několikaleté zpoždění. Armáda dlouhodobě upozorňuje na to, že dosud používané radary dávno překročily svou životnost a jsou na hranici funkčnosti.

Jeho nástupkyně Karla Šlechtová (ANO) v roce 2018 prohlásila, že ministerská inspekce zjistila u některých dosud neukončených tendrů závažná pochybení. Obrátila se proto na Vojenskou policii. Mezi podezřelými zakázkami byl právě i nákup radiolokátorů.

Metnar loni v prosinci výběrové řízení kvůli pochybnostem zrušil a vládě navrhl, aby radary koupila přímo od izraelské vlády. Vojenská policie v červnu vydala rozhodnutí, kterým podezření odložila.

Bezpečnostní výbor NATO navíc Česku nákup mobilních radarů z Izraele v roce 2018 zakázal. Podle NATO totiž není možné, aby byl do aliančního systému zapojen systém, který nepochází z členské země aliance. (pel)