Klimatická aktivistka Greta Thunbergová se opět pustila do světových státníků kvůli ochraně klimatu. Opřela se i do amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Klimatická aktivistka Greta Thunbergová znovu zkritizovala světové politiky a přední lídry průmyslu. Na Světovém ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu jim vyčetla, že nedělají nic proti klimatické krizi. V projevu se opřela i do amerického prezidenta Donalda Trumpa, který oznámil, že se Spojené státy připojí k iniciativě zalesnění planety zvané „tři biliony stromů“. 

Debatu o klimatické krizi označil za téma proroků zkázy z řad ekologických aktivistů. Komentování vystoupení Thunbergové si tentokrát odpustil.

Podle amerického prezidenta nesmí ochrana klimatu ohrozit ekonomický vývoj.

„Jsme uprostřed ekonomického rozkvětu, jaký Spojené státy ještě nezažily,“ prohlásil.

„Znovunalezená prosperita Ameriky je nepopiratelná, bezprecedentní a nerovná se jí nikdo jiný na světě,“ dodal Trump.

Dalšímu rozvoji podle amerického prezidenta pomůže obchodní dohoda s Čínou, jejíž první fáze byla podepsána s Pekingem před týdnem, a také nová severoamerická dohoda o volném obchodu mezi USA, Kanadou a Mexikem (USMCA). Ta nahradí Severoamerickou dohodu o volném obchodu (NAFTA) z roku 1994.

Švédská klimatická aktivistka Greta Thunbergová ve svém projevu opět zkritizovala politické a ekonomické špičky světa, že pro zlepšení stavu klimatu zatím nic neudělaly.

„Prázdná slova a sliby by měly vyvolat dojem, že se pro klima něco dělá, ale proti klimatické krizi se nekoná nic,“ rozčilovala se Thunbergová.

Podle Thunbergové je nyní především zapotřebí, aby světové společnosti, banky, instituce a vlády přestaly investovat do fosilních paliv a podporovat jejich těžbu a využívání.

„Nechceme, abyste to udělali v roce 2050, 2030 nebo 2021. Chceme, abyste to udělali teď,“ řekla Thunbergová.

V projevu se opřela i do amerického prezidenta Donalda Trumpa, který oznámil, že se Spojené státy připojí k iniciativě zalesnění planety zvané „tři biliony stromů“.

„Sázení stromů je samozřejmě dobré, ale nestačí a nemůže nahradit skutečnou ochranu přírody. Nestačí snížit emise, vypouštění emisí musí být zcela zastaveno,“ řekla a obrátila se na Trumpa se slovy: „Neplaťte jiným lidem, aby kvůli vašemu znečišťování někde vysazovali stromy.“

Kromě ochrany klimatu budou předmětem debat na ekonomickém fóru i „klasická“ témata, jako je budoucí vývoj ekonomiky, napětí na Blízkém východě či geopolitické otázky.

(pel)