Obyvatelům řeckých ostrovů došla trpělivost a bouří se proti migrační politice vlády. Lidé vyrazili do ulic protestovat. (Ilustrační foto)

Řekové už mají uprchlíků dost. Obyvatelé řeckých ostrovů Samos, Chios a Lesbos vyrazili do ulic protestovat proti migrační politice řecké vlády. Zavřeny zůstaly obchody i úřady. Během odpoledne se mají konat také demonstrace. 

„Chceme zpět své ostrovy, chceme zpět své životy,“ je jeden ze sloganů protestu.

Kromě zrychlení přesunu migrantů z přeplněných táborů z ostrovů na pevninu požadují místní starostové také více informací o plánu vlády na výstavbu nových uprchlických zařízení na ostrovech.

Ta mají být uzavřená, umožnit tak větší přehled o žadatelích o azyl a bránit jim v nekontrolovaném pohybu, dokud nebude jejich žádost o azyl vyřešená.

Starostům vadí i to, že nová střediska mají mít mnohem větší kapacitu, nejméně 5 tisíc osob, některá by ale podle deníku Kathimerini měla být až pro 10 tisíc lidí.

Příliv uprchlíků převážně z Turecka se loni oproti předchozím dvěma letům zvýšil natolik, že se Řecko opět stalo hlavní vstupní branou migrantů přes Středomoří do Evropy, jako jí bylo v roce 2015.

Běženci tam žijí v přeplněných táborech i stanech v přilehlém okolí. V některých táborech počty běženců i více než desetinásobně překračují plánované kapacity zařízení.

Na řeckých ostrovech Lesbos, Chios, Samos, Leros a Kos žije nyní na 42 tisíc migrantů. V loňském dubnu jich přitom bylo „jen“ 14 tisíc.

Řecko loni začalo přesouvat tisíce migrantů na pevninu z přeplněných táborů na ostrovech. Přesuny ale nabírají zpoždění.

Řecký parlament navíc schválil vládní návrh zákona, jehož cílem je zjednodušit azylové řízení a ulehčit deportace migrantů bez nároku na azyl.

Zvyšující se počet uprchlíků vadí i části místních obyvatel. Tamní úřady si stěžují, že Atény utečence na ostrovech shromažďují, zatímco azylová řízení jsou velice pomalá a jen velmi málo těch, kterým byla žádost o azyl zamítnuta, úřady z ostrovů deportují. (pel)