Česko vyhlásilo chemickou válku. Zemědělský ústav povolí rozsypávat jed proti hrabošům přímo na pole. Loni v létě stát povolil plošnou aplikaci jedu Stutox II na velké části českého území. Ministerstvo zemědělství ale po vlně kritiky ze strany ochránců přírody nebo ministerstva životního prostředí povolení pozastavilo.

Na Moravě se posléze našly desítky uhynulých zajíců a bažantů, u kterých testy prokázaly zbytky jedu. Následně se našli také mrtví čápi.

Inspektoři Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) nyní budou posuzovat situaci na konkrétních pozemcích.

Podle ministerstva zemědělství je i v současnosti možná aplikace jedů dovnitř do nor, maximální dávka jsou dva kilogramy na hektar.

Opatření vidí jako nezbytné kvůli mírné zimě a narůstající populaci hrabošů. Postup úřad konzultoval s ministerstvy životního prostředí a zdravotnictví.

Ministerstvo zemědělství upozornilo, že stále upřednostňuje agrotechnická opatření, která by mohla proti hrabošům pomoci, jako je například hluboká orba.

Pokud inspektoři ÚKZÚZ povolí aplikaci prostředků do půdy, budou ji moci nařídit i na sousedních pozemcích. Také budou moci nařídit zaorání plodin na pozemku.

Podle odhadu Zemědělského svazu ČR letošní škody způsobené přemnoženými hraboši můžou dosáhnout až trojnásobku současných více než 1,6 miliardy korun. (pel)