Stát se nakonec pokusí zrušit nebo alespoň zredukovat předraženou zakázku na informační systém dálničních známek za 400 milionů. Ministr dopravy Vladimír Kremlík však přišel o funkci, premiér Andrej Babiš (ANO) ho kvůli zakázce odvolal. (Ilustrační foto)

Stát se pokusí zrušit nebo výrazně zredukovat předraženou zakázku na e-shop pro elektronické dálniční známky. V pátek přitom ještě ministr dopravy Vladimír Kremlík (ANO) tvrdil, že se zakázka za 400 milionů korun rušit nebude. Ten díky zakázce přišel o ministerské křeslo, když ho premiér Andrej Babiš (ANO) odvolal z funkce. 

„Považuji za absurdní, že ministerstvo dopravy tuhle zakázku obhajuje. Nastalo tam plno pochybení. S panem ministrem jsem komunikoval, rozcházíme se v názorech na tuto kvazi kauzu. Je pro mě nepřijatelné, že když jsem založil protikorupční hnutí, aby se tu realizoval takový případ,” řekl premiér.

Kremlíka prý vyzval, aby situaci intenzivně řešil.

„Na základě těchto skutečností jsem mluvil s panem ministrem. On si tu chybu nepřipouští. Je pracovitý, má tah na branku, ale toto manažersky nezvládl. Proto jsem dnes ve 13:10 doručil prezidentovi návrh na odvolání pana Kremlíka, aby pan prezident přistoupil k jeho odvolání,” dodal Babiš.

Prezident Miloš Zeman na Babišův návrh na odvolání Kremlíka z pozice ministra dopravy kývl.

Kromě Kremlíka by měl podle premiéra skončit i šéf Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) Zbyněk Hořelica a první náměstek ministra dopravy Tomáš Čoček.

S premiérem Babišem se v pondělí navíc sešel podnikatel v informačních technologiích Tomáš Vondráček. Vondráček po schůzce s předsedou vlády oznámil, že se stát pokusí tuto zakázku zrušit nebo zredukovat. Příští víkend Vondráček uspořádá veřejný hackathon, kde vývojáři vytvoří e-shop zdarma.

„Stát se pokusí zakázku zrušit, případně zredukovat a rozdělit takovým způsobem, aby se stát věnoval jen tomu, co je důležité z hlediska bezpečnosti a kamerového systému, a veškeré další servisy směřující k občanům přenechá třetím stranám a využije ten výsledek, který uděláme o víkendu,“ řekl Vondráček.

Podle Vondráčka by vše komunita programátorů a lidí, kteří se do akce přihlásili, měli pro stát připravit zdarma.

Ministr dopravy Vladimír Kremlík (ANO) se jednání neúčastnil.

Zakázku získala bez tendru společnost Asseco Central Europe, která za ni měla od státu dostat 401 milionů korun.

To zkritizoval nejen premiér Andrej Babiš, ale také opozice. Někteří lidé z oboru uvedli, že podobný projekt by mohl stát kolem 40 milionů korun.

Babiš podle Vondráčka řekl, že bude moci nominovat člověka, který má bezpečnostní prověrku, aby zkontroloval nové zadání zakázky a její ocenění.

Elektronické dálniční známky zcela nahradí dosavadní papírové kupony od roku 2021.

Ministerstvo dopravy si od elektronických známek slibuje zvýšení příjmů z dálničních poplatků o 220 milionů korun ročně. Zároveň by se měly snížit provozní náklady až o 120 milionů korun za rok. (pel)

Stát otočil a zakázku na dálniční známky zruší. Babiš odvolal ministra dopravy Kremlíka

Ministerstvo dopravy předraženou zakázku na dálniční známky za 400 milionů nezruší

Babiš zuří: Kremlíkovo ministerstvo vyhodilo 400 mega za e-shop na dálniční známky. Bez tendru