Okamurova SPD chce v Česku zavést protiněmecké dny 15. března a 18. června. (Ilustrační foto: redakční koláž)

Okamurova SPD chce v Česku zavést protiněmecké dny 15. března a 18. června. Poslanecký klub Okamurovy strany ve Sněmovně navrhl, aby jako významný den byl uzákoněn 15. březen, a to jako Den památky obětí okupace českých zemí nacistickým Německem.

Vedle toho ještě SPD navrhla změnit označení dalšího z významných dnů, a to 18. června, ze Dne hrdinů druhého odboje na Den hrdinů odboje proti okupaci českých zemí nacistickým Německem.

V letošním roce platí v kalendáři nový významný den, a to 21. srpen jako Památný den obětí invaze a následné okupace vojsky Varšavské smlouvy.

Tzv. „Významných dnů“, které však nejsou dny pracovního klidu, už má Česko celkem patnáct.

Okamurova strana Svoboda a přímá demokracie (SPD) zdůvodnila svůj návrh tím, že 15. březen 1939 byl počátkem nejtragičtější etapy moderních českých dějin, kdy země přišla o zbytky suverenity.

Argumentuje výsledky bádání historiků z Vojenského ústředního archivu, kteří počet obětí nacismu v tehdejším Československu vyčíslili na zhruba 343 tisíc s tím, že dalších 122 tisíc lidí bylo perzekuováno.

„Proto má být 15. březen jednoznačně připomínán nejen jako památka těchto obětí,“ okomentovali poslanci SPD svůj návrh.

K úmyslu přejmenovat 18. červen uvádějí, že dosavadní pojem druhý odboj je neurčitý, neadresný a neutrální a málo známý, zejména u mladší generace.

Proti návrhům SPD se už vyslovili jak představitelé ODS tak TOP 09.

Podle místopředsedy ODS Martina Kupky jde ze strany SPD o účelový krok, kterým oslovuje SPD své voliče.

V Poslanecké sněmovně je už delší dobu předložen návrh skupiny poslanců všech frakcí, kteří chtějí rozšířit významné dny o další, a to 17. leden jako Den mateřských škol.

Připraven je i návrh STAN, podle něhož by v kalendáři měl být 1. květen označen kromě Dne práce také Dnem vstupu ČR do EU. (sfr)