Většina lidí v Česku chce místo stravenek raději peníze, ukázal průzkum ministerstva.

Až 74 procent zaměstnanců v Česku, kterým dnes zaměstnavatelé dávají stravenky, by raději přešlo na příspěvek ve formě peněz. Většina z nich by přitom své stravovací návyky nezměnila. Nejčastěji lidem vadí to, že stravenkami nemohou platit všude. 

Informoval o tom průzkum agentury Median, který si nechalo zpracovat ministerstvo financí.

„Dnešní režim zachováváme a nijak jej neomezujeme. Pouze ke stravenkám a firemním jídelnám přidáme třetí možnost, díky které mohou zaměstnanci dostat nezdaněný příspěvek na stravování rovnou v penězích,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

„Kdo chce, pojede stále ve stejném režimu a nic se pro něho nezmění. Ale výsledky průzkumu mluví jasně – stravenky to u zaměstnanců prohrávají na celé čáře,“ doplnila.

Celkem 74 procent respondentů z řad zaměstnanců, kterým dnes zaměstnavatelé dávají stravenky, by do budoucna dostávalo raději příspěvek ve formě peněz.

Jen 6 procent oslovených bylo se stravenkami spojeno natolik, že peněžní příspěvek naprosto odmítá. Zaměstnancům na stravenkách nejčastěji vadí, že s nimi nemohou zaplatit na všech místech. Vyjádřilo se tak sedm z deseti respondentů dostávajících stravenky.

Pokud tito lidé skutečně přejdou ze stravenek na peněžní paušál, až osm z deseti se bude stravovat jako doposud.

Lidé přitom už dnes zdaleka nevyužívají stravenky jen k placení v restauracích. Na 76 procent zaměstnanců za ně nakupuje potraviny v obchodě, v restauracích s nimi platí 66 procent respondentů a 21 procent je dává svým rodinným příslušníkům.

Samotné restaurace přitom nemají strach, že k nim po zavedení stravenkového paušálu chodilo méně hostů. Až 80 procent provozovatelů by bylo dokonce radši, kdyby u nich méně lidí platilo za jídlo stravenkami.

„Lidé, kteří preferují teplé jídlo s obsluhou, budou v případě poskytnutí finanční částky ke mzdě navštěvovat restaurace i nadále. Nebudou měnit svůj životní styl jen proto, že nemají stravenky,“ myslí si Schillerová.

Průzkumu se účastnilo 1 212 osob starších 18 let ze tří cílových skupin – zaměstnanců, zaměstnavatelů a provozovatelů restaurací. Dotazováni byli respondenti ze všech krajů České republiky.

Cílem průzkumu bylo zmapovat současnou situaci v oblasti daňově zvýhodněného stravování a zjistit dopady zavedení stravenkového paušálu.

Návrh stravenkového paušálu je součástí připravovaného daňového balíčku na rok 2021. Je v souladu se závazkem vlády zjednodušovat daňový systém a provádět revizi existujících daňových výjimek. Návrh už prošel vnitřním připomínkovým řízením a v nejbližší době jej čeká mezirezortní připomínkové řízení. Jeho účinnost je navržena od 1. ledna 2021. (pel)

Stravenkový paušál Babišovy vlády budou firmy zneužívat, tvrdí odbory. Zhorší se prý i zdraví lidí