Policie během razie na ministerstvu práce a sociálních věcí (MPSV) zadržela 2 lidi v souvislosti se zadávacím řízením na veřejné zakázky resortu. Oba zadržení muži jsou podezřelí z trestného činu korupce a zneužití pravomoci úřední osoby. Případ se má týkat zakázky na informační systémy ministerstva za čtvrt miliardy korun.

Informovaly o tom Lidovky.cz.

„Policie zahájila trestní stíhání dvou osob pro zločin pletich při zadání veřejné zakázky a při veřejné soutěži a přípravu zločinu zneužití pravomoci úřední osoby, a to v souvislosti s probíhajícím a plánovaným zadávacím řízením na veřejné zakázky Ministerstva práce a sociálních věcí ČR,“ uvedl státní zástupce Zdeněk Matula.

Jedním ze zadržených je náměstek ekonomické sekce a sekce pro ICT Jan Baláč, který je blízký spolupracovník šéfky resortu Jany Maláčové (ČSSD).

Podle Lidovek se případ týká zakázky na informační systémy ministerstva za čtvrt miliardy korun.

MPSV připravuje nový resortní informační systém, který se skládá z několika větších systémů. Původně měl začít fungovat od roku 2017 a stát 1,5 miliardy korun. Nyní se počítá s provozem většiny částí od příštího roku a s cenou až o miliardu vyšší. (pel)