Praha založí nábytkovou banku, kam budou moci lidé nosit nábytek i spotřebiče pro lidi v těžké životní situaci, kteří si vybavení do domácnosti nemohou dovolit. (Foto: Agentura pro sociální začlenování)

Praha má v plánu po vzoru Brna a Liberce založit vlastní městskou tzv. nábytkovou banku. Lidé tam budou moci nosit nepotřebný nábytek a funkční spotřebiče, které už nevyužijí. Město je pak zdarma poskytne sociálně slabým a lidem v těžké životní situaci, kteří si nemohou dovolit koupit vlastní vybavení do domácnosti. 

Informoval o tom web Ctidoma.cz.

„Plán, který máme, by vycházel z toho, že spousta z nás má různý nábytek či vybavení domácnosti, které nepotřebuje. To může někomu věnovat a nemusí to hned vyhazovat. Budeme přispívat i k ochraně životního prostředí tím, že prodloužíme životnost věcí,“ řekla radní Milena Johnová (Praha Sobě) pro server.

Radní hlavního města schválili příspěvek 200 tisíc korun organizaci R-mosty, která svou menší banku už provozuje.

Magistrát nyní hledá místo, kde by vybrané vybavení domácností skladoval. Poté se chystá vyzvat obyvatele, aby do nábytkové banky začali nosit věci.

Podle Johnové bude banka zřízena v letošním roce.

Nábytková banka funguje od roku 2016 v Brně, kde její vznik a provoz zajišťuje tamní magistrát přes odbory sociální péče a životního prostředí.

Od října 2018 je v provozu také nábytková banka v Liberci.  (pel)