Osobní automobily v Česku nejspíš čeká zdražení až o desítky tisíc korun. Ceny se navýší, aby výrobci pokryli náklady na pokuty za nesplnění emisních cílů EU. Pokuta činí činit 95 eur za každé prodané auto a gram emisí nad limit 95 gramů na km.

Ukázala to analýzy České spořitelny.

„Škodovky budou muset snížit emise o 20 procent, vozy Hyundai dokonce o 24 procent,“ uvedl analytik České spořitelny Radek Novák na tiskové konferenci.

Průměrná hypotetická výše pokuty vychází například u Škody Auto na 57 tisíc korun a u Hyundai na 70 tisíc korun na prodaný vůz.

Nejnižší pokuta vychází u Toyoty na 17 800 korun. Nejvyšší by platilo Porsche, kde by sankce překročila 208 tisíc korun.

Průměr se automobilky snaží snížit vozy s úspornějšími spalovacími motory, ale i zařazením hybridů a elektromobilů do nabídky.

Někteří výrobci už začali reálně upravovat své ceníky. Průměrný nárůst cen je v řádu nižších desítek tisíc.

Průměrné emise CO2 v Evropě se v roce 2018 pohybovaly kolem 120,4 gramu na kilometr. O deset let dříve to bylo okolo 160 gramů.

Emisní limity zatím žádná země neplní. Nejnižší má podle údajů z roku 2018 Nizozemsko se 105,5 gramů, Česko má průměr kolem 125,6 gramu. (pel)