Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) navrhuje omezení nedělního prodeje. Zavřené by tak zůstaly všechny obchody. (Foto: Twitter Maláčová)

Všechny obchody možná zůstanou v neděli zavřené. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) chce omezením nedělního prodeje ochránit prodavačky a další zaměstnance. Opozice však návrh zkritizovala a znovu se pustila do vlády, že nebyla schopná zajistit dostatek ochranných pomůcek. 

Informoval o tom server Echo24.

„Zatímco spousta lidí dnes zůstává nuceně doma, jiní dřou do úmoru! Ale je to vždycky potřeba? Co si třeba nakoupit už v sobotu a prodavačky nechat v neděli vydechnout? My v ČSSD s tím nemáme problém a podporujeme omezení nedělního prodeje,“ napsala ministryně na Twitteru.

Podle předsedy poslaneckého klubu TOP 09 Miroslava Kalouska by to ale vedlo pouze ke srocování lidí v obchodech před jejich uzavřením. Upozornil dále, že to nyní není žádoucí vzhledem k vládním opatřením.

„Pak bude však logicky v sobotu v obchodech velký nával. A protože jste dosud nedokázali prodavačkám zajistit potřebnou ochranu, v neděli si možná vydechnou, ale budou už infikované. Což kdybyste mysleli především na ochranu a bezpečí těch lidí?“ pustil se Kalousek do Maláčové.

Kromě toho hodlá Maláčová předložit úpravu zákona, podle kterého by stát vyplácel lidem pracujícím na dohodu jako pomoc při pandemii koronaviru jednorázový příspěvek. Ministryně si myslí, že by lidé pracující na dohodu měli podporu dostat stejně jako OSVČ.

Živnostníkům vláda vyplatí jednorázový příspěvek 25 tisíc korun. (pel)

Vláda nakonec živnostníkům vyplatí 25 tisíc. Počet nakažených v Česku stoupl na 3 257