Světová banka plánuje nasypat v přepočtu 4 biliony korun na ekonomické oživení a pomoc státům, zasaženým epidemií koronaviru. V příštích 15 měsících chce dát až 160 miliard dolarů (cca 4 biliony korun), aby státům takto pomohla řešit důsledky šíření koronaviru v oblasti zdravotní a současně podpořila hospodářské oživení.

Cílem je „zkrátit dobu potřebnou k oživení, vytvořit podmínky pro růst, podpořit malé a střední podniky a pomoci ochránit chudé a zranitelné“.

Světová banka oznámila, že její vedení již schválilo první projekty nouzové podpory pro rozvíjející se ekonomiky v hodnotě 1,9 miliardy dolarů.

„Pracujeme na zlepšení schopnosti rozvíjejících se zemí reagovat na pandemii nemoci COVID-19 a na zkrácení času potřebného k ekonomickému i sociálnímu zotavení,“ vysvětlil prezident Světové banky David Malpass.

Světová banka před tím již varovala, že pandemie způsobená novým koronavirem prudce zpomalí ekonomický růst v rozvíjejících se zemích jihovýchodní Asie a Tichomoří, ale také v Číně. Ty podle predikce Světové banky zřejmě zaznamená nejpomalejší růst za posledních zhruba 40 let. (sfr)

CELÁ ZPRÁVA SVĚTOVÉ BANKY ZDE.