Významné české firmy ze sektoru obranného průmyslu rozvíjejí svou spolupráci. V nelehké době nouzového stavu spojeného s pandemií nového koronaviru SARS CoV-2 došlo k navázání nové spolupráce mezi dvěma významnými firmami českého obranného průmyslu, a to státním podnikem VOP CZ a společností EXCALIBUR ARMY z holdingu CZECHOSLOVAK GROUP.

Podnik VOP CZ z Šenova u Nového Jičína bude nově vyrábět mostní díly pro mostní automobily, které vyvinula a vyrábí EXCALIBUR ARMY spol. s r.o. s hlavní základnou ve Šternberku.

Informoval o tom Andrej Čírtek z tiskového servisu CZECHOSLOVAK GROUP.

„Se státním podnikem VOP CZ spolupracujeme dlouhodobě, neboť mu dodáváme náhradní díly pro opravy vojenské techniky, případně díly opravujeme. Rozhodně je zde však větší potenciál, a proto jsme rádi, že nové vedení státního podniku sdílí naši vůli k intenzivnější spolupráci, která je mezi domácími firmami z oblasti obranného průmyslu velmi důležitá,“ uvedl Richard Kuběna, obchodní ředitel EXCALIBUR ARMY.

„V dohledné době bude nejspíše ještě důležitější jak pro zajištění zaměstnanosti a udržení konkurenceschopnosti domácího průmyslu, tak i pro zajištění dodávek pro Armádu České republiky a složky integrovaného záchranného systému.“

„Nově budeme s VOP spolupracovat na kontraktu pro zákazníka z jihovýchodní Asie, pro nějž  významnou část nástavby našich mostních automobilů vyrobí v Šenově,“ dodal Kuběna.

Ve VOP CZ, s.p., v letošním roce tedy konkrétně vyrobí 4 ks mostních polí pro mobilní most řady AM-50 EX, což je speciálně upravené vozidlo Tatra 815-7 8×8 s pokládacím zařízením pro pokládku mostních polí. Ty je možné za pomoci výškově stavitelné podpěry spojovat a překlenout suchou nebo vodní překážku o délce i přes 100 metrů.

Jedno mostní pole má v rozloženém stavu délku 13,5 metru a splňuje zatížitelnost MLC 50 dle aliančních standardů.

„Jsem si jistý, že VOP CZ výrobu těchto mostních polí zvládne v požadovaném termínu i kvalitě, neboť disponuje kvalitním strojním zázemím a zkušenými svářeči. Svařování velkých ocelových konstrukcí, což je technologické jádro výroby mostních polí, je ostatně základní výrobní schopností VOP CZ,“ zdůraznil Radovan Putna, ředitel státního podniku VOP CZ.

Donedávna využívala společnost EXCALIBUR ARMY pro svařování mostních polí výrobce na Slovensku. Nejen z logistických důvodů, ale i protože se jedná dle české legislativy o vojenský materiál, na jehož mezinárodní pohyb je nutné žádat licence, tak bude současná spolupráce se státním podnikem VOP CZ významným zjednodušením pro výrobu mostních automobilů.

Výhledově se může v nadcházejících letech jednat o desítky kusů mostních polí pro mobilní mosty, které firma EXCALIBUR ARMY nabízí ve dvou základních variantách, které sama vyvinula – v únosnosti odpovídající aliančnímu standardu zatížitelnosti MLC 50 a MLC 70, tedy velmi zhruba 50, respektive 70 tun.

Zajímavé je, že v době nouzového stavu a přísných opatření, které obě společnosti přijaly k ochraně svých zaměstnanců a jejich blízkých s ohledem na minimalizaci rizika šíření nového koronaviru SARS CoV-2 v souladu s nařízením vlády, byla jednání vedena výlučně elektronickou cestou.

EXCALIBUR ARMY je přední česká společnost v oblasti výroby a obchodu s pozemní technikou a zbraňovými systémy pro pozemní síly s dvacetiletou tradicí. Její hlavní provozovnou a výrobním podnikem je závod ve Šternberku, ve kterém probíhá vývoj, výroba, modernizace a generální opravy speciální pozemní techniky na kolových i pásových podvozcích.

Šternberský podnik získala EXCALIBUR ARMY v soutěži na cenu od českého státu v situaci, kdy podnik neměl zakázky a propouštěl zaměstnance. Soukromému vlastníkovi se podařilo továrnu naplnit novými zakázkami, které z více než 90 procent směřují na export.

Společnost EXCALIBUR ARMY v současné době zaměstnává téměř 600 lidí, většinu z toho právě ve šternberském podniku. Jedná se o konstruktéry s VŠ vzděláním i vysoce kvalifikované dělníky, experty na výrobu a opravy obrněné techniky. Tržby podniku dosáhly v roce 2018 téměř 3 miliard Kč. (sfr)