Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) pohrozila, že bude zastaveno vyplácení bonusů pro OSVČ a malé společnosti s ručením omezeným.

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) pohrozila zastavením vyplácení koronavirových kompenzací pro živnostníky a malé společnosti s ručením omezeným. Senát totiž vrátil sněmovně návrh, podle kterého mají kompenzační bonus z třetiny hradit obce a kraje. Senátoři ovšem míní, že by podpora měla jít výhradně na vrub státu. To by podle Schillerové znamenalo úplné zastavení podpory. 

Schillerová to řekla v rozhovoru pro deník Právo.

„Za­obírali jsme se tím na samém začátku, kdy jsme hledali formu, jak kompenzační bonus udělat a zabezpečit. Zpočátku jsme vycházeli z toho, že by to byla dotace ze státního rozpočtu, a hledali jsme orgán státní správy, který by takto masivní podporu rychle a účinně vyplatil,“ uvedla ministryně v rozhovoru.

„Nakonec jsme dospěli k názoru, že jediný, kdo to zvládne, a vývoj to potvrdil, je Finanční správa. Pokud to má procesovat Finanční správa, tak to ale nemůže být dotace ze státního rozpočtu. Finanční správa z povahy své činnosti nemůže vyplácet dotace, když je orgánem, který je současně kontroluje,“ doplnila.

Jedinou možností je podle ní takzvaná negativní daň neboli kompenzační bonus.

„Finanční správa ho už dnes procesuje v jiných případech. A ten může jít jedině ze sdílených daní,“ řekla.

Argumentuje také tím, že v důvodové zprávě je od začátku uváděno, že věc má dopad na veřejné rozpočty.

Obhajuje se i tím, že stát celou řadu nákladů krajům a obcím kompenzovali, například ochranné pomůcky, příspěvky na odměny zaměstnanců v sociálních službách či odměny záchranářů.

Zároveň připomněla, že OSVČ i malá s. r. o. platily celé roky daně, které se promítaly nejen do státního rozpočtu, ale i do rozpočtu krajů, měst a obcí.

„Budu velmi varovat před tím, aby byla přijata senátní verze, protože by to znamenalo, že bych výplatu kompenzačního bonusu musela zastavit. Doplatila by na to malé společnosti s ručením omezeným, OSVČ, které čerpají ve druhé fázi kompenzační bonus,“ podotkla.

„Senátní návrh je napsán tak, že je de facto neproveditelný. Znamenal by vyplácení dotací, nemohla by to dělat Finanční správa. V podstatě by celou tu pomoc, která se ukázala jako nejúčinnější a nejrychlejší, zastavil,“ dodala. (pel)