Snížení DPH u ubytování nebo pokles silniční daně: Vláda schválila daňový balíček.

Babišova vláda schválila daňový balíček. Klesnout by tak měla daň z přidané hodnoty z 15 na 10 procent u ubytovacích služeb, vstupného na kulturní, sportovní akce, na sportoviště nebo do saun. Zároveň návrh obsahuje snížení silniční daně o 25 procent u nákladních aut nad 3,5 tuny, a to zpětně již od počátku roku 2020. Ministerstvo financí navrhuje balíček projednat ve sněmovně ve zrychleném režimu v rámci stavu legislativní nouze. 

„Nouzový stav sice skončil, ale dopady koronavirové krize na naše hospodářství trvají dál. Problémy se objevily prakticky ve všech odvětvích a některá byla doslova paralyzována. Nenecháme firmy ani podnikatele na pospas osudu a nabízíme jim další pomoc v daňové oblasti,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Opatření v protikrizovém daňovém balíčku jim podle ministryně pomohou dostat se z těžké ekonomické situace a postavit se zase na nohy.

„Kvůli nouzovému stavu se musely hotely, fitness centra nebo bazény uzavřít a ve velkém se musely rušit výstavy, koncerty, divadelní představení nebo sportovní utkání. Chceme poskytovatelům ubytování, pořadatelům kulturních akcí a sportovních událostí a provozovatelům sportovišť pomoci dostat se ze složité finanční situace, proto jsme se rozhodli je podpořit tímto snížením daňové zátěže,“ vysvětlila Schillerová.

Dalším opatřením na zmírnění negativních dopadů pandemie je zavedení zpětného uplatnění daňové ztráty u daní z příjmů fyzických a právnických osob.

V současnosti si mohou poplatníci uplatnit daňovou ztrátu až v následujících zdaňovacích obdobích a za předpokladu, že opět generují zisk.

Nově si budou moci uplatnit vzniklou daňovou ztrátu i za dvě zdaňovací období předcházející zdaňovacímu období, ve kterém ztráta vznikla.

Ministerstvo financí rovněž navrhuje snížit silniční daň o 25 % u nákladních automobilů s maximální povolenou hmotností vyšší než 3,5 tuny. Změna se projeví zpětně již od počátku roku 2020, což se projeví i snížením záloh, které mají být na tuto daň v letošním roce placeny.

V rámci podpory zemědělského podnikání se zkracuje lhůta pro vrácení přeplatku spotřební daně z tzv. zelené nafty. Nyní se přeplatek podnikateli vrací do 60 dnů od vyměření nebo doměření nároku na jeho vrácení.

Napříště bude tato lhůta zkrácena na 40 dnů od posledního dne lhůty pro podání daňového přiznání. Pokud správce daně zahájí postup k odstranění pochybností či daňovou kontrolu, pak tato lhůta bude v délce 15 dnů od oznámení platebního výměru nebo dodatečného platebního výměru.

Ministerstvo financí navrhuje balíček projednat ve sněmovně ve zrychleném režimu v rámci stavu legislativní nouze. (pel)