Bývalé hornické byty OKD koupila švédská firma Heimstaden za 1,3 miliard eur. Nájemníkům se tak opět vzdálila vidina, že by si mohli nemovitost sami koupit. (Foto z protestu bývalých horníků a nájemníků proti Zdeňku Bakalovi v roce 2017)

Firmu Residomo, která v Moravskoslezském kraji vlastní skoro 43 tisíc bytů, převážně po OKD, koupila za 1,3 miliardy eur (asi 35 miliard korun) švédská společnost Heimstaden. Stávajícím nájemníkům, kterým bylo před lety přislíbeno předkupní právo, nemovitosti prodávat nebude.  

Informovala o tom Česká televize.

Švédská firma se koupí nemovitostí v Česku stala 4. největším poskytovatelem bydlení v Evropě.

Nájemníkům se ale vidina, že by si mohli nemovitost sami koupit, opět vzdálila.

Když se totiž stát v privatizaci někdejších bytů OKD zbavoval, zavázal nového majitele bytů k přednostnímu prodeji při prodeji bytů přednostně nabídnou nájemníkům.

Naopak se musí připravit na zvyšování nájmů.

Heimstaden patří mezi největší poskytovatele nájemního bydlení v Evropě.

Nový majitel bytů tvrdí, že postupoval podle zákona a do svého majetku chce hlavně investovat. V plánu má zvýšit počet zateplených domů a některé z nich rekonstruovat
na byty pro seniory.

Někdejší hornické byty získala bývalá společnost RPG Byty od své mateřské firmy spoluvlastněné podnikatelem Zdeňkem Bakalou. Ta je koupila v roce 2004 spolu s těžební společností OKD.

V privatizační smlouvě se přitom zavázala, že v případě prodeje bytů je nabídne přednostně nájemníkům za netržních podmínek. Společnost ale byty neprodávala, zato v roce 2015 změnila majitele celá firma. V roce 2017 se firma RPG Byty přejmenovala na Residomo.(pel)

Byty po OKD kupují Švédové za desítky miliard. Bydlí v nich 90 tisíc nájemníků

Komise k OKD podá 14 trestních oznámení. Byty jsou prý stále majetkem státu