Evropská komise chce dát na obnovu evropských ekonomik členským zemím EU 750 miliard eur (přes 20 bilionů korun).

Evropská komise chce dát 750 miliard eur (20 bilionů korun) na obnovu ekonomik členských států po koronavirové krizi. Nejvíce peněz dostanou Itálie a Španělsko, které pandemie postihla nejvíce. Naopak Česko by na návrhu Bruselu prodělalo asi 600 milionů eur (16 miliard korun).

„Nyní je na čase, aby se EU opět postavila na nohy a společně se posunula vpřed ve snaze smazat ztráty způsobené krizí,“ uvedla předsedkyně Komise Ursula von der Leyenová.

Brusel si díky svému silnému ratingu bude půjčovat peníze na finančních trzích.

Komise chce za dluh ručit příštím sedmiletým rozpočtem, v němž by mělo být celkem 1,1 bilionu eur (téměř 30 bilionů korun).

Itálii a Španělsku – zemím nejvíce postiženým koronavirovou pandemií – bylo přiděleno 173 miliard eur, respektive 140 miliard eur prostřednictvím kombinace grantů a půjček.

Česko by ale z grantů poskytnutých na boj s koronavirem získalo o něco méně, než kolik během příštích let zaplatí za uhrazení této pomoci, upozornily Hospodářské noviny.

Podle propočtu Evropské komise takto Česko „prodělá“ 600 milionů eur, tedy zhruba 16 miliard korun.

Většinu států EU totiž čeká horší propad jejich ekonomik než Česko. Týká se to ale pouze jednorázové pomoci na boj s koronavirem.

Kromě toho bude ČR nadále čerpat z evropského rozpočtu o desítky miliard korun ročně víc, než kolik do něj uhradí. Česko tak stále bude výrazně „v plusu“, napsal server.

Aby návrh začal platit, musí ho jednomyslně schválit všechny členské státy EU a europarlament. (pel)