Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) chce od roku 2021 další zvyšování daním, přestože vláda dříve několikrát ujišťovala, že se k tomu nechystá. Spotřební daň u tabáku a cigaret by měla v letech 2021 až 2023 růst zhruba o 5 procent ročně. Vyplývá to z daňového balíčku pro rok 2021, který předložilo ministerstvo financí vládě. 

Zároveň se v Česku nebude zvyšovat cenová dostupnost tabákových komodit.

V letošním roce přitom spotřební daň z cigaret a tabáku, včetně zahřívaného, stoupla asi o 10 procent.

Podle materiálu by mělo další zvýšení spotřební daně do rozpočtu podle předběžných odhadů přinést v roce 2021 navíc 2 miliardy korun a 1,9 miliardy korun v roce 2022 i v roce 2023.

Vláda návrh na zvýšení spotřební daně obhajuje omezením dopadů účinků návykových látek na zdraví obyvatel.

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) v minulosti zdůraznila, že vyšší daně mohou nejen zvýšit příjmy veřejných rozpočtů, ale také motivovat spotřebitele ke snížení spotřeby, a tím omezit související zdravotní problémy.

Podle ekonomů to ale může vést k tomu, že více začne bujet černý trh.

U distribuce alkoholu navrhuje resort zavést více pásem u stanovování kaucí pro distributory lihu podle objemu distribuovaného lihu. V současné době je každý distributor lihu povinen složit kauci ve výši 5 milionů korun.

Nově budou existovat tři pásma, a to 500 tisíc korun, 1 milion korun a dosavadních 5 milion korun. Stejný princip platí už dnes u kaucí pro tzv. osoby povinné značit líh. Zavedení snížených pásem kauce má usnadnit vstup na trh s lihovinami malým distributorům lihu.

Balíček obsahuje také zavedení tzv. stravenkového paušálu. Ten navrhuje ministerstvo zavést jako alternativu ke stravenkám a podnikovému stravování. Zaměstnanci by tak místo stravenek dostávali peníze na účet. Firmy by nemusely platit provize stravenkovým firmám.

Podniky, které by chtěly stravenky zaměstnancům poskytovat, by tak mohly činit dál. (pel)