Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR ČR) je proti zavedení povinného podílu 55 procent českého zboží na pultech od roku 2021, následně by se měl navýšit až na 85 procent. Pozměňující návrh poslankyně Margity Balaštíkové (ANO) podle svazu zdraží, a navíc zásadně omezí nabídku potravin tuzemským zákazníkům. Některý sortiment se totiž v Česku vůbec nevyrábí. 

Svaz o tom informoval na webu.

„Návrhy týkající se povinného zavedení 85 % českých potravin na pultech obchodů považuji za absurdní. V situaci, kdy je Česká republika v řadě klíčových potravin soběstačná jen na 30 až 40 %, jsou navíc nebezpečné. Povedou k tomu, že spoustu produktů na pultech českých obchodů už spotřebitel nenalezne, a za ty, co zůstanou, zaplatí výrazně víc,“ uvedl Tomáš Prouza, prezident SOCR ČR.

„Jsem zvědavý, jak předkladatelé domysleli třeba fakt, že více než 90 % uzenin vyráběných u nás nesplňuje parametry označení ,česká potravina‘. Vepřovým masem jsme schopni český trh zásobovat maximálně do půlky června a třeba ikonické Znojemské okurky nebo Olomoucké tvarůžky také nejsou českou potravinou. Zajímalo by mě, jak se pod tíhou těchto faktů dokáže poslankyně Balaštíková podívat do očí svých voličů, jejichž zájmy hází přes palubu?“ ptá se Prouza.

Veškeré plodiny (třeba rýže, mnohé luštěniny, káva, kakao, čokoláda či koření), které u nás nelze pěstovat a které jsou nedílnou součástí finálních produktů, budou mít vliv na požadované procento.

Výrobci v současnosti nejsou schopni garantovat po celý rok potřebné procento surovin z domácí produkce, takže třeba naprostá většina uzenin tuzemských výrobců nebude splňovat požadavky na „českou potravinu“.

V portfoliu mnoha tuzemských velkých potravinářských firem není aktuálně ani jeden produkt, který splňuje definici „české potraviny“ podle zákona. A to jich má být v roce 2027 na pultech domácích obchodů až 85 % ze všech.

„Postiženým bude pouze zákazník. Dojde k dramatickému snížení výběru. Tam, kde mají zákazníci výběr třeba z deseti druhů, budou mít najednou jen dva nebo tři. Zvýší se ceny potravin se všemi důsledky pro nakupující, přičemž půjde pouze o zbytečné nalití jejich peněz do kapes vlastníků velkých českých zemědělských a potravinářských koncernů,“ upozornil Prouza.

„Právě těch, které dnes nejsou schopné konkurence a jedou jen ze setrvačnosti. Potom, jak jim evidentně přestaly stačit finance z dotací, potřebovaly najít další zdroje k nafouknutí zisků. Je skutečně strašidelné, že na to plánují zneužít peněženky občanů. To, že jde zároveň o voliče, není pro autory návrhu evidentně podstatné,“ zdůraznil Prouza.

Návrh navíc odporuje i pravidlům vnitřního trhu Evropské unie.

K návrhu Balaštíkové se podle Novinek připojili další poslanci ANO a SPD, ale také Václav Klaus (Trikolóra) nebo Marian Jurečka (KDU-ČSL). (pel)