Neziskový projekt Demagog dostal od Facebooku zelenou na kontrolu sociálních sítí v Česku. Fakticky tak dostane možnost rozhodovat o tom, které informace jsou pravdivé a které ne. Vybírat a ovlivňovat bude Demagog i příspěvky, které lidé uvidí na své zdi. 

Facebook spolupráci oznámil v tiskové zprávě.

„Když zjistíme, že některý český politik sdílel na Facebooku něco, co stojí za to ověřit, provedeme fact-checkovou analýzu stejně jako doposud a vydáme článek s podrobným hodnocením a odůvodněním. Pokud se ukáže, že jde o nepravdivý nebo zavádějící obsah, díky naší spolupráci s Facebookem se při dalším sdílení uživatelům může ukázat varování a odkaz na ověření na našem webu,“ uvedl Demagog na svém webu.

V praxi to bude fungovat tak, že pokud ověřovatel faktů vyhodnotí, že je nějaká zpráva nepravdivá, začne ji Facebook zobrazovat níže, aby zamezil většímu sdílení. Výsledkem je, že informaci uvidí mnohem menší počet lidí. Zprávy budou navíc jako nepravdivé označeny.

Kromě toho stránky, které budou dezinformace šířit opakovaně, budou mít snížený dosah a také přijdou možnost inzerce.

Tým se zaměří převážně na kontrolu výroků politiků.

Od února letošního roku v České republice hodnotí obsah jednotlivých sdělení také agentura Agence France-Presse (AFP). (pel)