Švédská ekonomika i navzdory koronaviru v prvním čtvrtletí roku 2020 rostla, i když jen nepatrně. V celé EU přitom HDP ve stejném období spadl o více než 3 procenta. Skandinávská země přitom k boji proti koronaviru přistoupila mnohem liberálněji než většina ostatních států EU.

Švédský statistický úřad oznámil, že hrubý domácí produkt (HDP) Švédska v prvním čtvrtletí letošního roku vzrostl o 0,1 procenta ve srovnání s prvním čtvrtletím roku předchozího.

Podle odhadu statistického úřadu Eurostat se HDP celé Evropské unie v prvním letošním čtvrtletí v důsledku koronaviru propadl o 3,3 procenta. To je nejvýraznější pokles od začátku měření v roce 1995.

Švédské úřady nevynucovaly protikoronavirová opatření a nechaly jejich dodržování na odpovědnosti občanů. Otevřeny zůstaly základní školy, kavárny, restaurace i obchody.

Švédská vláda pro celý letošní rok počítá s poklesem HDP o 7 procent. Švédská centrální banka v dubnu informovala, že pandemie poškodila švédský podnikatelský sektor a dodavatelské řetězce. (sfr)

VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

ČNB: Ekonomika se v Česku letos propadne o více než 13 %, pokud přijde 2. vlna pandemie

Ekonomice eurozóny hrozí letos propad až o 12 %, varovala centrální banka