Babišově vládě se v koronavirové krizi podařilo protlačit zákon o evidenci skutečných majitelů. Kritici z řad opozice a Transparency International upozorňují na to, že zákon pomůže premiérovi v kauze údajného střetu zájmů. Varovali, že jde jen o obcházení zákona pro skutečné majitele korporací spravovaných svěřenskými fondy. Sám Babiš se jednání neúčastnil. Koaliční ČSSD návrh nepodpořila. 

„Ministři za ČSSD nepodpořili návrh zákona o evidenci skutečných majitelů. Jsme přesvědčeni, že výjimka pro svěřenecké fondy není potřeba a jde nad rámec příslušné evropské směrnice. O výjimce tak rozhodne sněmovna svým hlasováním,” napsal šéf sociálních demokratů Jan Hamáček na Twitter.

Podle předlohy bude za skutečného majitele svěřenského fondu zcela automaticky považován obmyšlený, což je osoba, která má z fondů prospěch (v tomto případě Babiš).

Podle Transparency by tak otevřeně mohl vlastnit svěřenské fondy, nikoliv jako nyní například přes manželku. Zároveň by však nebyl vlastníkem firem vložených do fondů, tedy holdingu Agrofert.

Novela nyní zamíří do sněmovny.

Z auditu Evropské komise vyplynulo, že premiér se dopouští střetu zájmů i přesto, že podnik vložil do svěřenských fondů. Babiš podle něj porušil české i evropské předpisy o střetu zájmů. Podle komise Babiš nadále ovládá Agrofert a fondy jsou jen zástěrkou. (pel)

Babišova vláda chce v koronavirové krizi protlačit zákon, který může nahrávat svěřenským fondům premiéra

Ministerstvo píše Babišovi zákony na míru. Aby mu pomohlo ve střetu zájmů