Brusel chce od 1. července nechat kvůli koronavirové pandemii zavřené hranice EU pro občany USA, Ruska či Brazílie. (ilustrační foto)

Brusel chce od 1. července nechat kvůli koronavirové pandemii zavřené hranice EU pro občany USA, Ruska či Brazílie. Naopak, volný vstup do Unie plánuje od tohoto data umožnit občanům Číny, tedy země, kde byl vytvořen virus covid-19, který způsobil celosvětovou ekonomickou katastrofu.

Na takzvané zelené listině 19 zemí, jejichž občané budou moci do EU, figuruje několik afrických či asijských států včetně Číny.

Nejsou tam naopak Spojené státy ani Rusko.

EU chce společný seznam aktualizovat podle vývoje koronavirové nákazy každé dva týdny.

Evropská unie uzavřela své vnější hranice v březnu, kdy se v unijních zemích začala šířit koronavirová nákaza. V té době také začaly kontroly na vnitřních hranicích mezi unijními státy, které v červnu členské země až na výjimky postupně zrušily.

Velvyslanci členských států se shodli na seznamu, který v sobotu podle chorvatského předsednictví EU získal potřebnou většinu hlasů. Pokud jej formálně potvrdí zástupci vlád, budou moci od středy létat do unijních zemí Australané, Číňané, Japonci, Kanaďané či Korejci.

Na seznamu figuruje také Alžírsko, Gruzie, Maroko, Nový Zéland, Rwanda, Thajsko, Tunisko a Uruguay. Patří tam i malé evropské státy Andorra, Monako, San Marino a Vatikán a také dvě balkánské země Srbsko a Černá Hora.

Hlavním kritériem pro to, aby se ta která země dostala na „zelenou listinu“, má být počet nově nakažených, který by neměl přesáhnout průměr EU. Ten činí v současnosti 16 nakažených na 100 tisíc obyvatel za dva týdny.

Na základě tohoto požadavku zatím nebudou moci do EU cestovat například Američané, Rusové či Brazilci.

USA přitom již daly najevo, že chtějí vyjednávat o vzájemném otevření hranic s evropskými zeměmi v příštích týdnech.

Do Evropy ročně zavítají miliony Američanů, převážně za byznysem. Podle představitelů EU však Spojené státy, Rusko a Brazílie stále představují hrozbu.

Spojené státy, stejně jako Rusko a Brazílie zareagovaly na virus pozdě a postavily se odmítavě k radám svých předních expertů. To je také mimo jiné důvod, proč se tyto tři země stále potýkají s vysokým počtem nakažených.

Jakmile bude finální podoba seznamu odsouhlasena, bude k dispozici všem členským státům EU. Ty ho sice nemají povinnost dodržovat, ovšem v případě jeho porušení si EU stanovuje právo na znovuzavedení hraničních kontrol.

Tímto přístupem chtějí představitelé Unie zamezit tomu, aby se neautorizovaní občané mohli volně pohybovat v prostoru Evropské Unie.

Seznam se bude každé dva týdny revidovat na základě aktuálního vývoje pandemie. (sfr)