Humanitární organizace se po koronapauze vydaly opět na moře zachraňovat migranty. (Foto: SOS Méditerranée)

Neziskovky znovu zachraňují migranty. Do Evropy vezou přes 200 běženců. Záchranná loď Ocean Viking se 118 migranty z Libye na palubě stále čeká, až bude moci zakotvit v přístavu v Itálii nebo na Maltě. Dalších 43 běženců zachránila loď Mare Jonio, která už měla na palubě dalších 70 migrantů a která má nyní rovněž problém zakotvit.

„Podali jsme tři žádosti: v pátek ráno, v sobotu a v pondělí,“ řekla Laurence Bondard, mluvčí mezinárodní nevládní organizace SOS Méditerranée, která plavidlo provozuje.

Doposud prý Ocean Viking „ani neobdržel potvrzení“. Organizace proto obviňuje Itálii a Maltu z porušení mezinárodního námořního práva. To stanoví, že kdokoli, kdo je zachráněn na moři, se musí na bezpečném místě co nejdříve dostat na pevninu

Ocean Viking vylovila ve Středomoří ve čtvrtek 118 migrantů. První skupina 51 uprchlíků, převážně pákistánské a eritrejské národnosti, byla zachráněna z dřevěné lodi v nouzi. Motory jejich lodi údajně přestaly fungovat 30 kilometrů od italského ostrova Lampedusa.

Později ve stejný den bylo dalších 67 migrantů – většinou mužů a mládeže z Bangladéše a Maroka – vyzvednuto Ocean Viking asi 100 kilometrů od Lampedusy.

A stejný problém se zakotvením má i loď Mare Jonio italské neziskové iniciativy Mediterranea. V pátek zachránila v maltských vodách 70 migrantů, v pondělí k nim přibylo dalších 43. (pel)