Předseda Evropského parlamentu David Sassoli v dopise zaslaném českému premiéru Andreji Babišovi odmítl, že by se europoslanci rezolucí ohledně střetu zájmů vměšovali do záležitostí ČR.

Šéf Evropského parlamentu David Sassoli odmítl stížnosti Babišovy vlády, že rezolucí kritizující možný střet zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) se europoslanci částečně vměšují do českých vnitřních záležitostí. Sassoli v dopise zaslaném českému předsedovi vlády také odsoudil výhrůžky, kterým čelili čeští členové kontrolního výboru europarlamentu poté, co je Babiš označil za vlastizrádce.

Sassoli upozornil, že poslanci nepřestanou kontrolovat způsob, jakým členské země využívají peníze z rozpočtu Evropské unie.

Česká vláda zkritizovala části rezoluce schválené europarlamentem v polovině června. Podle vládních výtek rezoluce narušuje princip presumpce neviny a předjímá výsledky unijních auditních řízení na téma možného Babišova střetu zájmů, který premiér dlouhodobě popírá.

Rezoluce Evropského parlamentu konstatovala, že Andrej Babiš nadále kontroluje holding Agrofert a přitom má zároveň vliv na rozdělování evropských peněz v Česku, což „zpochybňuje nezávislý a objektivní výkon jeho funkce”.

Zároveň vyzvala Evropskou komisi k nulové toleranci vůči střetům zájmů. Současně žádá české úřady, aby vytvořily spolehlivý systém jejich odhalování a potírání.

Skupina europoslanců, která přijela do Česka sbírat fakta o Babišově střetu zájmů, si od premiéra Andreje Babiše vyslechla jen urážky.

České europoslance Mikuláše Peksu (Piráti) a Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) označil za vlastizrádce. O německé europoslankyni a předsedkyni Výboru pro rozpočtovou kontrolu (CONT) Monice Hohlmeierové (CSU) se zase vyjádřil, že je „totálně pomatená“ a nerozumí fungování dotací. (pel)

Evropský parlament zasadil Babišovi ránu: Schválil rezoluci proti dotačnímu střetu zájmů

Vlastizrádci, kampaň, pomatená Hohlmeierová. Babiš pozurážel delegaci Evropského parlamentu