Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman nepodá správní žalobu v případu údajného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO).

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman nepodá správní žalobu v případu údajného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Ve věci podle svých slov neshledal závažný veřejný zájem, který podání takové žaloby podmiňuje. Premiéra prý navíc nelze řešit jinak než ostatní občany. 

Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) o tom informovalo v tiskové zprávě.

Podnět podali nezisková organizace Transparency International ČR a senátor Lukáš Wagenknecht (Piráti).

Požadovali přezkoumání rozhodnutí Krajského úřadu Středočeského kraje z 26. září 2019, které zastavilo řízení o přestupku ve věci údajného střetu zájmů předsedy vlády Andreje Babiše.

Premiér čelil podezření, že stále ovládá média spadající pod holding Agrofert.

Krajský úřad loni dospěl k názoru, že přestupek se nestal a řízení pravomocně zastavil.

„Zákon opravňuje nejvyššího státního zástupce napadnout žalobou rozhodnutí správního orgánu výhradně k ochraně závažného veřejného zájmu. Smyslem zákonné úpravy není revidovat individuální přestupková řízení a uložené sankce,“ uvedl Petr Malý, tiskový mluvčí NSZ.

Řekl dále, že samotný fakt, že se v daném případě jedná o významného představitele veřejné moci, nezakládá závažný veřejný zájem na soudní přezkum správního rozhodnutí.

„Právě rozdílné hodnocení intenzity veřejného zájmu podle toho, zda se v řízení jedná, či nejedná o osobu významnou, by znamenalo narušení rovnosti osob před zákonem, a to zásahem mocenského orgánu,“ doplnil.

Zachování rovnosti přístupu veřejné moci je přitom podle něj silným požadavkem veřejného zájmu.

„Oprávnění nejvyššího státního zástupce podat správní žalobu k ochraně veřejného zájmu je naprosto výjimečnou pravomocí, kterou lze využít právě a jen v závažných případech,“ dodal.

Podle Malého si Nejvyšší státní zastupitelství k posouzení věci vyžádalo řadu podkladových materiálů, včetně správních spisů Městského úřadu v Černošicích i Krajského úřadu Středočeského kraje jako odvolacího orgánu a také auditní zprávy Evropské komise.

„Aktuální rozhodnutí nejvyššího státního zástupce nepodat správní žalobu ve věci údajného střetu zájmů nesouvisí s probíhajícím trestním stíháním předsedy vlády Andreje Babiše v trestní věci označované jako kauza Čapí hnízdo,“ vysvětlil mluvčí. (pel)

Babiš znovu vyvázl: Středočeský kraj, kterému vládne ANO, zastavil kauzu střetu zájmů