Andrej Babiš má vliv na firmy z holdingu Agrofert a je ve střetu zájmů, konstatovalo Nejvyšší státní zastupitelství. Žalobu na premiéra ale nepodá. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Premiér Andrej Babiš (ANO) je ve střetu zájmů a dál ovládá holding Agrofert. K takovému rozhodnutí dospěl v červenci nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Ačkoliv se však Zeman domnívá, že Babiš je ve střetu zájmů, odmítl na premiéra podat správní žalobu. Nejvyšší státní zastupitelství výslovně označilo za nesprávný závěr krajského úřadu, že premiér ve střetu zájmů není. 

Se zjištěním přišel server Neovlivni.cz.

„Po prostudování všech relevantních podkladů lze dospět k závěru, že obviněný z pozice zakladatele a obmyšleného svěřenského fondu a na podkladě pravidel fungování svěřenského fondu v jeho Statutu disponuje prostředky, díky nimž fakticky a nepřímo (prostřednictvím svěřenského správce a Rady protektorů) vykonává v obchodních korporacích provozujících média rozhodující vliv. (…) Rozhodnutí správního orgánu je nesprávné,” je uvedeno v dokumentu ze 17. července, který podepsal Zemanův podřízený, státní zástupce Zdeněk Snášel.

Zeman ve věci podle svých slov neshledal závažný veřejný zájem, který podání takové žaloby podmiňuje.

Řekl dále, že samotný fakt, že se v daném případě jedná o významného představitele veřejné moci, nezakládá závažný veřejný zájem na soudní přezkum správního rozhodnutí.

Tento týden poté uvedl, že se státní zastupitelství nesmí nechat ovlivnit veřejným očekáváním či poptávkou.

„Musím vycházet ze znění zákona, který mi říká, že mohu podat správní žalobu, je-li dán závažný veřejný zájem. V tomto směru mám za to, že pokud bych v podobném případě jakéhokoliv jiného občana České republiky nepodával správní žalobu, tak ji nemohu podat ani v případě ministerského předsedy, neboť bych mu tím sjednal nevýhodu před zákonem,“ vysvětlil.

Podnět podali nezisková organizace Transparency International ČR a senátor Lukáš Wagenknecht (Piráti).

Požadovali přezkoumání rozhodnutí Krajského úřadu Středočeského kraje z 26. září 2019, které zastavilo řízení o přestupku ve věci údajného střetu zájmů předsedy vlády Andreje Babiše.

Premiér čelil podezření, že stále ovládá média spadající pod holding Agrofert.

Krajský úřad loni dospěl k názoru, že přestupek se nestal a řízení pravomocně zastavil. Nejvyšší státní zástupce mohl ještě jeho rozhodnutí zvrátit. (pel)

Státní zástupce Zeman nepodá správní žalobu kvůli Babišově údajnému střetu zájmů

Babiš znovu vyvázl: Středočeský kraj, kterému vládne ANO, zastavil kauzu střetu zájmů