Koaliční ČSSD sice souhlasí se zrušením superhrubé mzdy, čímž by se snížila daň z příjmů na 15 procent, ale výpadek příjmů ze státního rozpočtu chce nahradit zavedením bankovní daně. Uvedl to vicepremiér a předseda sociální demokracie Jan Hamáček. Sociální demokracie zavedení bankovní daně prosazovala už v minulosti, ale Babišovo ANO ale s návrhem nesouhlasilo.

Informoval o tom server Novinky.cz

„Od ČSSD nemůže nikdo očekávat, že bude dělat daňovou politiku ODS,” sdělil Hamáček pro server.

Premiér Andrej Babiš (ANO) chystá od příštího zrušení superhrubé mzdy. Zaměstnancům by se snížila daň z příjmů – místo 15 procent ze superhrubé mzdy by platili stejné procento z hrubé.

„Superhrubou mzdu chceme zrušit, ale zároveň musí být vyřešena příjmová strana státního rozpočtu. Sektorová daň například pro banky může být takovým řešením,“ uvedl Hamáček.

Ministryně financí Aleny Schillerová (ANO) odhadla pro ČT dopady na státní rozpočet až na 90 miliard korun.

O zavedení sektorové daně hovoří ČSSD už od formování koalice s ANO. Podle sociálních demokratů by přinesla do rozpočtu až 14 miliard korun.

Sektorová daň pro banky by podle ČSSD měla mít podobu odvodu z aktiv ve čtyřech pásmech. Banky by podle Hamáčka měly z aktiv do 50 miliard korun platit daň 0,05 procenta.

Aktiv od 50 do 100 miliard by se týkala sazba 0,1 procenta, v případě 100 až 300 miliard by to bylo 0,2 procenta. V případě aktiv přes 300 miliard by platila nejvyšší sazba 0,3 procenta, uvedl Hamáček.

Premiér Babiš označil už dříve bankovní sektorovou daň za nesmysl. Upozornil navíc na to, že hnutí ANO to nemá v programu a navíc, že bankovní daň není v koaliční dohodě. (pel)

Babiš chystá zrušení superhrubé mzdy. Zaměstnancům by se snížila daň z příjmů

Babiš bankovní daň označil za nesmysl. Banky by ale mohly odvádět až 20 % z dividend do fondu