Čínská společnost Shanghai Zhizhen Intelligent Network Technology podala žalobu na americkou společnost Apple, která měla údajně využít bez povolení některé patenty čínského podniku.

Čínská společnost Shanghai Zhizhen Intelligent Network Technology, známá i pod kratším názvem Xiao-i, podala žalobu na americkou společnost Apple. Tvrdí, že výrobce iPhonů bez povolení využil některé její patenty. Společnost požaduje 10 miliard jüanů (32,1 miliardy korun).

Xiao-i žádá, aby Apple přestal „vyrábět, používat, slibovat prodej, prodávat a dovážet“ výrobky, které zasahují do jejích patentových práv.

Technologie rozpoznávání hlasu Siri, kterou Apple používá, pracuje s patentem, o který firma požádala v roce 2004 a který jí byl v roce 2009 přiznán, tvrdí čínský výrobce.

Apple ve svém prohlášení uvedl, že jeho Siri neobsahuje funkce obsažené v patentu Xiao-i.

Soudní proces je pokračováním sporu, který se táhne už téměř 10 let. Společnost Shanghai Zhizhen firmu Apple kvůli patentům k technologii rozpoznávání hlasu poprvé zažalovala roku 2012. V červenci Nejvyšší lidový soud v Číně rozhodl, že patent je platný. (pel)