Venezuela trestá nenošení roušek nucenou prací i cvičením.

Venezuelský prezident Nicólas Maduro trestá neposlušné občany, kteří porušili pravidlo nosit roušku kvůli snížení rizika přenosu koronaviru nucenou prací nebo cvičením. Rouškoví hříšníci tam musí uklízet ulice nebo dělat kliky. 

Ukázala to videa zveřejněná na sociálních sítích.

„Za to, že nenosím roušku, musím dělat obecně prospěšnou práci,“ je napsáno na papíře nalepeném na zádech jedné z potrestaných dívek.

Spolu s dalšími dvěma lidmi ve městě Torbes ve venezuelském státě Táchira pod dozorem policisty s lopatami a rýči čistili strouhu u silnice, ukazuje video zveřejněné na sociálních sítích.

Ve městě Guásimos (rovněž stát Táchira) byla skupina mladíků za trest nucena dělat kliky.

„Neměl jsem být na ulici, mám zůstat doma, policie jednala podle prezidentského dekretu o pandemii covidu-19,“ museli mladíci v rouškách při cvičení opakovat po policistovi, který na ně dohlížel.

Ve Venezuele, která má asi 30 milionů obyvatel, se dosud covid-19 podle oficiálních údajů potvrdil u 20 206 lidí. Celkem 176 v souvislosti s nákazou zemřelo.

Podle opozice nebo organizace Human Rights Watch jsou tato čísla nedůvěryhodná. Tvrdí, že reálné počty nakažených v zemi jsou vyšší. (pel)