Slovinsko dalo Česku stopku kvůli koronaviru. Lidé z ČR musí po vstupu do země na 2 týdny do karantény. (Ilustrační foto: redakční koláž)

Slovinsko opětovně zavedlo povinnou karanténu pro turisty z Česka. Tranzit Slovinskem je však nadále možný i bez karantény. Slovinsko zařadilo ČR mezi středně rizikové státy z hlediska rizika nákazy koronavirem. Po vstupu do Slovinska musí turisté z Česka na 2 týdny do karantény.

Výjimkou je situace, kdy zemí jen projíždějí – potom se na ně karanténa nevztahuj. Tranzit však nesmí přesáhnout 12 hodin.

Lidé z Česka, kteří si ve Slovinsku rezervovali ubytování do čtvrtka 6. srpna, do karantény nemusí, pokud předloží negativní test na koronavirus.

Slovinsko zařadilo celé Česko mezi středně rizikové státy už na začátku července a to kvůli růstu počtu případů nemoci v ČR.

Později však toto omezení zmírnilo a za středně rizikový označila jen Moravskoslezský kraj.

Od 17. července mohli lidé z ČR jezdit do Slovinska bez omezení.

S účinností od 6. srpna 2020 však byla Česká republika opět zařazena na takzvaný žlutý seznam s povinností pro cestující podrobit se 14denní karanténě po vstupu do Slovinska. Tranzit skrze Slovinsko je možný bez následné karantény, pokud nebude trvat déle než 12 hodin,“ uvedlo ministerstvo zahraničí.

Přes Slovinsko řada českých turistů cestuje do Chorvatska.

V České republice v posledních dnech přibývá více než 200 nových případů koronaviru denně. V současné době je v ČR celkem přes 5000 nakažených.

Omezení pro Čechy zavedlo i Norsko – od dnešní půlnoci musejí po vstupu do této skandinávské země strávit deset dní v karanténě. Oslo zařadilo Česko společně s Francií, Švýcarskem a Monakem do červené kategorie na svém semaforu kvůli nepříznivému vývoji epidemické situace.

Omezení pro Českou republiku zavedlo i Norsko. Od pátku musí lidé z ČR po vstupu do Norska strávit deset dní v karanténě.

Norsko zařadilo Česko společně s Francií, Švýcarskem a Monakem do červené kategorie na svém semaforu kvůli nepříznivému vývoji epidemické situace. (sfr)