Do karantény v Česku nebude nově muset člověk, který se setkal s nakaženým covidem-19, pokud měli při setkání oba roušku nebo respirátor. (Ilustrační foto)

Pravidla pro karanténu v České republice v souvislosti s koronavirem se od úterý změní. Nově nebudou muset do izolace lidé, kteří se potkají s nakaženým covidem-19 a oba mají nasazenou roušku nebo respirátor. 

Ministerstvo zdravotnictví o tom informovalo na webu.

Pokud bude mít covid-19 pozitivní pacient i jeho kontakt po celou dobu nasazenou roušku přes ústa i nos (vyjma kontaktu kratšího než 15 minut nebo na větší vzdálenost než 1,5 metru) a osoba v kontaktu nemá příznaky, nově nebude muset do karantény.

Podmínkou je, že se nesmí jednat o improvizovanou roušku v podobě šátku, trika apod.

Osoba v kontaktu následně bude sledovat svůj zdravotní stav po dobu 10 dnů od setkání a v případě potíží telefonicky kontaktuje svého praktického lékaře.

„Rouška, ať už chirurgická nebo ušitá doma z vhodných materiálů, je dle dostupných poznatků efektivní ochranou před šířením nákazy,“ uvedla hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová.

„Chceme občany zatěžovat co nejméně a posílat do karantény skutečně jen ty, u kterých je to potřeba. Uvědomujeme si, že karanténa může mít negativní vliv na osobní a pracovní život lidí, chceme tomu předcházet,“ dodala.

Do karantény nebudou muset ani lidé, kteří v uplynulých 90 dnech prodělali covid-19 a setkají se s nakaženým.

Podle studie uveřejněné v odborném časopise New England Journal of Medicine by roušky mohly fungovat jako forma očkování. Před virem sice 100% neochrání, ale snižuje riziko pro množství přenesené nákazy jako „regulační síto“.

Teorie vychází podle informací ČT24 z předpokladu, že roušky někdy nezabrání přenosu viru úplně a člověk s rouškou se dostane do kontaktu s minimálním množstvím viru, podobně jako při variolaci.

Toto množství, infekční dávka, je natolik malé, že by to nemělo vést ke vzniku silné infekce, ale mohlo by způsobit, že se imunitní systém člověka s do té doby neznámou hrozbou seznámí a později s ní dokáže snadněji bojovat, informoval server. (pel)