Rusko poskytne Bělorusku půjčku v přepočtu 1,5 miliardy dolarů (zhruba 33,7 miliardy korun), oznámil šéf Kremlu Putin po setkání s běloruským prezidentem Lukašenkem.(Foto: Twitter President of Russia)

Ruský prezident Vladimir Putin chce zabránit pádu jeho běloruského protějšku Alexandra Lukašenka. Na společném setkání v Soči slíbil Putin Bělorusku půjčku ve výši 1,5 miliardy dolarů (33,7 miliardy korun). V Bělorusku se už téměř měsíc konají masivní protestní akce občanů kvůli údajně zfalšovaným výsledkům prezidentských voleb, v nichž oficiálně zvítězil Alexandr Lukašenko se ziskem 80 % hlasů.

„Jsme pro to, aby sami Bělorusové, bez napovídání a tlaku zvenčí, klidným způsobem a dialogem projednali tuto situaci a dospěli ke společnému řešení,“ řekl Putin v Soči.

Ruský prezident tak narážel na podporu běloruské opozici, kterou jí vyjádřily západní státy.

„Dohodli jsme se, že Rusko v této obtížné chvíli poskytne Bělorusku státní půjčku 1,5 miliardy dolarů, a my to splníme,“ řekl dále.

Už dříve nechal Putin vytvořit ruskou zálohu pořádkových sil. Ta by měla být v sousední zemi nasazena, ale jen v nezbytně nutném případě.

Podle médií bude chtít Kreml za podporu Lukašenkovi vstřícnější postoj k prohloubení integrace obou zemí.

Putin usiluje o užší vazby s Běloruskem v rámci formálně existujícího svazového soustátí dlouhodobě.

Lukašenko se tomu dosud bránil a navíc obviňoval Moskvu, že chce Bělorusko pohltit. V současné době je však oslabený.

Bělorusko o víkendu zažilo další vlnu demonstrací, které jsou největší od vyhlášení nezávislosti po rozpadu Sovětského svazu v roce 1991. V neděli bylo zadrženo dalších 774 lidí.

Protesty vypukly po prezidentských volbách z 9. srpna, po nichž byl vítězem vyhlášen Lukašenko se ziskem 80 procent hlasů.

Opozice považuje výsledky za zfalšované a neuznala je ani Evropská unie. Každou neděli se podle odhadů protestů v Minsku účastní kolem stovky tisíc lidí.

Rozhovory s protestujícími však Lukašenko odmítá s tím, že nebude jednat s „ulicí“. Místo toho nechává demonstranty zatýkat a opoziční předáky vězní nebo vyhání ze země, připomněla ČT.

Polský premiér Mateusz Morawiecki se na příštím summitu Evropské unie chystá jménem Visegrádské skupiny představit tzv. „Marshallův plán pro Bělorusko“, který je podmíněný konáním nových čestných voleb. (pel)

Kancléřka Merkelová varovala Putina kvůli Bělorusku. Volali mu i Macron a Michel za EU